Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
El/Energi 1 okt 2021

Se om ditt hus – och förbered för framtiden

Vad gäller elektriska installationer i ditt hem är möjligheterna oändliga. Kanske vet du inte ens idag vad du önskar eller känner ett behov av om ett antal år. Kanske vill du ha ljud utomhus, hemmabio eller något annat som inte känns viktigt idag. Därför är det bra att tänka efter före.

Att förbereda för ytterligare installationer är en god idé när du bygger nytt. Det menar Rüstem Cures som driver El Cures.
– Det är otroligt mycket att tänka på när du bygger ett hus, så många val att göra. Det är därför lätt att glömma bort förberedelser inför framtiden.

Förberedelse underlättar

Att förbereda sitt hus och sin tomt för något du inte har behov av eller kanske har råd med idag sparar både tid och pengar den dagen du vill investera i ytterligare installationer.

– Tänker du dig till exempel spabad eller pool om ett antal år underlättar det om du redan från start dragit fram rör för elen. En elektriker kan hjälpa till att tänka åt dig, hjälpa dig att komma på vad du behöver.

Gör ditt hem smart

Hem går idag att göra ”hur smarta som helst” enligt Rüstem. Och givetvis även om du inte förberett för det.

– Plejd är smart belysning och det är för alla. Det kan du installera vid en nybyggnation, vid en renovering eller för att du helt enkelt vill göra belysningen i ditt hem smart.

Rüstem beskriver hur du efter en installation av Plejd enkelt kan styra belysningen från din vanliga knapp.

– Det smarta ligger i att du kan skapa olika scenarios. När du kommer hem till exempel, trycker du på en knapp så tänds viss belysning i hela huset. När du går hemifrån kan du släcka husets samtliga lampor på samma knapp. Det går också enkelt att schemalägga belysningen i din bostad, tända, släcka och dimra automatiskt eller starta din hemmabio. Med andra ord finns inga begränsningar för hur smart ditt hem kan bli.

Smart investering

Att skapa dig ett smart hem är idag enkelt och också en god investering.
– Det vore som att skjuta sig själv i foten att inte göra sitt hem smart, skrattar Rüstem. Tänk bara när du är på semester – har du ett semesterläge på din belysning som tänder, släcker och dimrar automatiskt ser det ut som att du faktiskt är hemma och du slipper vara orolig för eventuella tjuvar.

Överlåt till profession

Som med alla elinstallationer ska arbetet lämnas åt profession med behörighet. Vi har en hög standard i Sverige, med regler som ska uppfyllas, berättar Rüstem.
– Ibland kan jag som elektriker undra om alla regler verkligen är nödvändiga. Men nu finns de och de finns av en anledning. Så låt någon med behörighet installera all din el och också göra ditt hem smart.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons