Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Måleri/Tapeter 12 maj 2022

Se om ditt hus ”Inget är så fint som ett nymålat vackert hus”

Orden kommer från Johan Lindskog, Edvardssons måleri, som också menar att ett nymålat hus är ett friskt hus.
– Att måla om ditt hus handlar inte bara om kosmetika, utan är också ett sätt att skydda panelen från påväxt och fukt som tränger in.

Att vår och sommar är den säsong vi väljer att måla om våra hus är fakta som inte kräver någon närmare förklaring. För Johan och alla andra av landets målare är det en hektisk tid.
–  Från april till september ägnar vi oss nästan uteslutande åt utvändiga målningsprojekt, och då främst fasadmålning. Startskottet brukar gå runt påsk, en god ”grundregel” är att du kan måla din fasad när du hör vårfåglarna kvittra.

Inte bara kosmetika

Enligt Johan finns det inget som är så fint som ett nymålat vackert hus. Men att måla sitt hus handlar inte enbart om kosmetika, det har också en skyddande och omvårdande funktion.
– Innan du målar din fasad behöver du tvätta den grundligt och med rätt medel. Du behöver ta bort påväxt som svartmögel och alger innan du målar. När fasaden är ren och torr är det dags att måla. Utöver att ditt hus blir vackert skyddar också färgen din panel mot skador som till exempel fukt.

Utsattheten är avgörande

På frågan om hur ofta man bör måla om sitt hus svarar Johan att det generellt sätt är vart tionde år som gäller.
– Men allt beror på läget. Ligger ditt hus till exempel nära havet och ständigt är utsatt för blåst och salt behöver du måla oftare. Det märks särskilt tydligt på husets sydvästsida som tar mycket stryk i ett sådant läge.
Johan poängterar att det är viktigt att inte missköta fasaden på sitt hus.
– Det är att göra sig själv en otjänst. Det är lätt att tänka att det är dyrt att måla om sitt hus, men det är faktiskt ett lågt pris för att hålla sin fasad både vacker och frisk. Väntar du för länge med att måla kan du behöva byta panel – en mardröm för en husägare – vilket blir väldigt kostsamt.

Tvätta fasaden ofta

Förutom att tvätta fasaden innan målning kan du förlänga både livslängd och också ha en vacker yta på ditt hus genom att tvätta din fasad så ofta som varje eller vartannat år. Låter det omständigt? Det behöver det inte vara.
– Det är ingen stor grej att tvätta av sin fasad, det går på en dag. Ska du inte måla handlar det om en enkel skonsam tvätt, utan högtryck och  med medel som inte förstör. Jag rekommenderar tvättsåpa. Påskhelgen med många lediga dagar är en helg då vi gärna fixar i trädgård och på altaner. Lägg en av dagarna på att tvätta ditt hus så behåller du lystern på ditt hus.

Johans tips för ett vackert hus:

  • Se behovet.
    Ta ett varv runt huset då och då för att se hur fasaden mår. Spricker det isär mellan lock och fasadpanelen är det hög tid att måla om.
  • Tvätta ofta.
    Tvätta din fasad varje eller vartannat år för att behålla lystern och på så vis ett vackert hus.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Annons