Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Resmål 24 maj 2021

Se det stora i det lilla – flytta till en mindre ort

Storstaden har sin charm, småstaden sin. I pandemins fotspår har många av oss vant oss vid att arbeta hemifrån, vid att konferera och ha möten över zoom och med ens står det klart att vi kan bo var vi vill och ändå ha våra intressanta arbeten kvar.

Tveksamt är om vi någonsin kommer att gå tillbaka till tider som var innan pandemin där vi fem dagar i veckan pendlade till våra kontor för att tillbringa tiden mellan 8-17 på plats. Riktigt så fyrkantigt var det kanske inte, men visst förväntades vi vara på plats så ofta det var möjligt, och visst skedde möten helst i konferensrummen eller vid fikabordet på kontoret. Eller på huvudkontoret 50 mil bort. Nu vet vi att arbetsuppgifter kan skötas och möten hållas på ett utmärkt sätt, hemifrån. Och det öppnar möjligheter att tänka nytt.

Småorter är attraktiva

Många, framförallt yngre familjer, söker sig i högre grad än tidigare till småorter runt om i landet. Essunga är en av de kommuner som ser ett stort ökat intresse för inflyttning. Pernilla Nilsson, ansvarig för näringsliv- och kommunutveckling i kommunen tror att det beror på många faktorer.
– Bostadspriserna är en av dem. Det är billigt att köpa mark och bygga i Essunga. En väl tilltagen tomt kostar inte mer än cirka 150 000 kronor vilket betyder att en familj kan ha en normalstor villa med stor tomt för under 3,5 miljoner kronor. Det är en konkurrensfördel små kommuner har.

Mindre stress – ökad livskvalitet

I Essunga har man arbetat aktivt med föreningslivet under flera år vilket gör att ett rikt sådant finns med så många som 110 aktiva föreningar.
– Här finns allt både föräldrar och barn behöver: orientering, fotboll, padel, ridning, dans, och mycket mer. För barnfamiljer är det livskvalitet.
Och just livskvalitet tror Pernilla är vad många söker idag. I det ingår, förutom bra boende till en rimlig kostnad, närhet till naturen, till serviceinrättningar och till aktiviteter, menar hon.
– Här finns inte den stress och hets som är i storstäder. Oavsett du vill promenera, cykla eller springa finns naturen utanför dörren. I en liten kommun som Essunga, vi är bara 5 600 invånare idag, känns det tryggt och vi värnar om varandra.

Gröna vågen

Essunga har som mål att dubblera antalet invånare till år 2040. Det är en utmaning men inget Pernilla ser som omöjligt.

– Vi hoppas på gröna vågen och intresset för att flytta hit är stort. Och vi har städer som Alingsås, Göteborg, Lidköping, Trollhättan, Götene, Skara och Skövde inom en radie på tio mil. Essunga är hjärtat av Västra Götaland och här kan man ”hemestra” 365 dagar om året och ändå upptäcka nya saker.

Text: Jessica Roos Rahmquist

Digital StillCamera

Annons