Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 9 feb 2023

Sätt stilen i badrummet med rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med särskilt goda egenskaper för badrum, och designmöjligheterna är många. Blandare, tvättställ och andra inredningsdetaljer av rostfritt stål kan bli tongivare för badrumsinredningen. Villanytt ber Anni Nilsson, på Scandtap, berätta mer om Primys inspirerande färger, ytstrukturer och designs.

Många badrum, även äldre, ser visserligen ut ha blandare och ledningar av rostfritt stål. Men i många fall rör det sig om kromad mässing och koppar. Att i stället välja blandare, krokar och tvättställ av rostfritt stål medför inte bara ett modernare uttryck. Man gör dessutom ett hållbart materialval.

– Ja, instämmer Anni. Och det uppstår en harmoni i badrum som inretts med rostfritt stål i samma nyans. Ett enhetligt färgtema ger ett lugnt och genomtänkt intryck. I Primys sortiment finns sju färger som öppnar upp för en enhetlig stil. Inredningsdetaljerna finns både i borstat stål som original, och med de tåliga PVD-ytorna sand, amber, shadow, rust, scrap och coal.

PVD är en infärgningsmetod som gör att färgen går djupare in i det rostfria stålet, i stället för att ligga ytligt och känsligt, som en lack eller plätering. På så vis får man en mycket stark och reptålig yta i önskade färger, utan oönskad patina.

Personligt färgtema i badrummet

De olika färgerna gör att man kan inreda med rostfritt stål på en helt ny nivå, menar Anni:

– Vilken färg man än väljer så kan den nyansen bli ditt personliga tema, i badrummets alla detaljer. Exempelvis bottenventilen i tvättstället, spolknappen på väggen, väggkrokar till handdukarna och andra inredningsdetaljer.

När en viss design, färg, ytstruktur och utvalt material återkommer, som en röd tråd, så uppstår ett exklusivt och rogivande intryck.

 Kan matchas med andra material

Ett enhetligt tema behöver ändå inte bli rubbat eller otydligt bara för att man föredrar enstaka avvikelser.

– Nej, många väljer de PVD-färgade blandarna tillsammans med tvättställ av solid surface. Det är ett vitt stenliknande kompositmaterial som har öppnat stora designmöjligheter. Det blir en väldigt fin kombination, säger Anni.

Den klassiska looken av rostfritt stål är fortfarande mycket omtyckt, och ett vanligt val i skandinaviska badrum. Men det spännande är att rostfritt stål idag kan se ut på så många fler sätt, utan att materialets goda egenskaper påverkas. Som villaägare kan man alltså inspireras att välja badrumskomponenter ur en bredare palett av ytfinish och färger. De kommer ändå att vara hygieniska, lätta att hålla rena och vara i stort sett evigt hållbara.

Text: Tom Swales

Annons