Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 1 mar 2024

Sätt lökar: Mer blomning för mindre peng

Få anar hur många av sommarens trädgårdsblommor som kan drivas upp från lökar och knölar. I stället köper och planterar många sina sommarblommorna som färdiga plantor. Något som inte bara blir dyrare utan även gör att man missar lökväxternas uppvaknande. Vi ber Eva Fristedt, på lökbutiken Narciss Och Tulpan, att berätta mer om lökarnas möjligheter.

Den som vill ha mycket blomning i sommar bör veta att priset för lökar och knölar i flera fall bara är en femtedel av priset för den uppdrivna plantan. Eva Fristedt på Narciss Och Tulpan, förklarar att när man följer instruktionerna för hennes lökar så blir det enkelt.

– Har man tidigare misslyckats med lökar och knölar så beror det oftast på att man fått fel instruktioner. Råd som kanske varit allmängiltiga och inte specifika för arten och dess ursprung. Jag test-odlar lökarna varje år, och studerar även arternas vilda växtplatser, och för en nära dialog med mina italienska leverantörer som tar fram lökarna. Rätt råd för rätt lök gör det enklare för alla.

Några arter som Eva tipsar om att man kan plantera i vår, och få i blom till sommaren, är: Chokladblommor, begonior, krinium, doftliljor och andra liljor, crocosmia, anemoner och ranunklar.

Starta dem tidigt

Ranunklar och anemoner är bland de mest älskade sommarblommorna. Och Eva är övertygad om att fler skulle välja att sätta dem som lökar och få dem att blomma praktfullt om de fick rätt instruktioner:

– Väck våra lökar redan i februari-mars genom att blötlägga dem i max fyra timmar. Sätt dem sen i jord, inomhus i något svalt utrymme. Då blir de tillräckligt färdiga för att sättas ut i trädgården, redan i mars-april. De klarar sig även om det kommer någon köldknäpp och de får gott om tid att blomma. I södra Sverige kan de övervintra ute i trädgården.

Crocosmia var vanligare förr och kallades då montbretia, men efter att den varit lite bortglömd så lyfter Eva Gärna fram den.

-Blommorna som våra crocosmia-lökar ger är verkligen omtyckta. De är vackra i rabatter, längs gångar och även som snittblommor. De är också tåliga under rätt förutsättningar. Jag har hört om exempel som överlevt utomhus i fyrtio år, i norra Uppland.

Pysslet betalas i blomning

Doftlilja och kalljordskrinium bör man alltid ta upp och förvara frostfritt över vintern. Men det tycker många trädgårdsägare att de är väl värda, eftersom de blommar tjusigt, länge och även sent.

-Jag hör många säga att det är roligare att följa blommorna redan från lök, än att köpa färdiga plantor, säger Eva på nätbutiken Narciss Och Tulpan.

Fördelen i pris tilltalar också många att välja lökar, eftersom man kan unna sig så många fler arter och exemplar.

Text: Tom Swales

Annons