Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Samling vid pizzaugnen – en folkrörelse

Doften av nygräddad pizza kan anas i allt fler trädgårdar. Vartefter pizzaugnarna för hemmabruk har utvecklats så har det blivit mycket lättare att baka pizza. Men utbudet av ugnsmodeller är brett så det behövs kloka köpråd. Vi vänder oss till Katianna Sjöblom hos Ooni, vars märke blivit synonymt med pizzaugn.

Vad är det första man ska tänka på i valet av pizzaugn? Katianna på Ooni, svarar:

-Fråga dig vilken typ av uppvärmning som känns bekväm för dig? Eldrivna pizzaugnar är mycket enkla att hantera, och de kan användas både inomhus och utomhus. Men, många vill ha en riktig eldslåga, och då är gasolugnar för utomhusbruk ett lätthantering val, som ger en jämn och konstant värme. Ved-, kol- och pelletseldade pizzaugnar kräver lite mer skicklighet och vana för att använda och hålla värmen stabil i. Men det älskas av de som vill komma närmare den traditionella pizzakulturen. Det finns alltså fördelar med olika former av uppvärmning, och därför utvecklar vi alla.

Temperatur viktigt

Även priserna skiljer sig mycket, där ugnens storlek bara är en faktor. Men vad skiljer sig annars mellan lågpris- och premiummärken?

-Risken med lågprismärken kan vara att de inte kommer upp i tillräcklig hög temperatur. Och då blir du begränsad i vilken typ av pizza du kan baka, vilket är trist. New York-stilen, napolitansk och andra pizzatyper förutsätter inte bara olika degar, utan olika temperaturer. Mitt råd är att välja en pizzaugn som kan hålla nära 500 grader, för då kan du laga alla pizzatyper, tipsar Katianna på Ooni.

Bra ugnar har även bredare möjligheter för den som vill baka bröd, grilla kött eller fisk, och laga rätter i ugnspanna. Ugnar av kända märken har dessutom högre andrahandsvärde på begagnatmarknaden.

Nörda eller chilla – välj själv

Bland funktionerna på marknadens pizzaugnar hittar vi flera intressanta egenskaper, varav många utvecklats av Oonis 40-mannade designteam. Ett exempel är den mobil-uppkopplade temperaturgivaren på ugnen Koda 2 Max. På mobiltelefonens skärm får man en tydlig överblick över hur jämn värmen är inuti ugnen, och hur temperaturen eventuellt sjunker eller stiger. Men, man behöver naturligtvis inte ta tekniken och pizzabakandet på blodigt allvar eller nörda in sig.

-Tillåt dig själv att bara ha roligt, och kanske köpa färdiga degbullar på affären, i början. Då blir det mer avslappat och du kan fokusera på att knåda ut pizzabotten, lägga topping, föra in och ut pizzor och bli skicklig på gräddningen i din ugn.

Youtube är fullt av bra tips och kreativa idéer för att lyckas, och man kan även gå kurser för hemma-pizzabakning.

-Och läs andra konsumenters utlåtanden och betyg inför valet av pizzaugn, föreslår Katianna hos Ooni.

Text: Tom Swales

Annons