Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 7 jun 2023

Sakta ner med slow art i hemmet

Inreda med dyr konst eller billiga posters? Det finns alternativ. Norska konstnärsduon Oda och Marcus bakom onlinegalleriet Fyr Creative erbjuder en mellanväg med slow art och fotografier i små upplagor.

Alla hem ska ha råd med konst. Det menar fotograferna Oda och Marcus bakom onlinegalleriet Fyr Creative. De vill ta avstånd från det massproducerade och skapa konstverk i små upplagor där varje verk har sin resa och sin arbetsprocess. Så kallad slow art.

Vi har båda jobbat visuellt och i många år. Både på skärm och verkligheten. Med vår långa bakgrund inom foto och konst lever vi nu ut drömmen att skapa innehåll för andra, säger Oda.

Slow art för alla hem

Bland de som hittar till Fyr Creative är många inredningsentusiaster, konstälskare, samlare och fotointresserade som letar efter högkvalitativa tryck i begränsade upplagor. Mötet sker oftast på Instagram och kontot @fyrcreative eller på Fyrcreative.com.

Vår slow art passar alla hem. Men också arbetsplatser, fritidshus och restauranger. Alla som vill ha något fint och som vill uppmärksamma konsten, säger Marcus.

Onlinegalleri för skandinaver

Onlinegalleriet startade de som en längtan att ge skandinaver god konst – till en rimlig peng. Och konst som skapar lugn och ro i hemmet.

Våra fotografier har inte så många element och många upplever att de utstrålar en behaglig känsla, menar Oda.

Man blir inte bombarderad av våra bilder, som man blir av sin mobil. säger Marcus.

Oda och Marcus reser över hela världen för att få inspiration och fånga värdefulla ögonblick. Men det är sällan som människor är med på bilderna.

Innan vi startade gjorde vi undersökningar och kom fram till att folk vill ha abstrakta motiv och natur. Inte människor. Tillsammans har vi tagit 100 000 bilder under våra resor och många är helt fantastiska. Vi har mycket att hämta i denna bildbank, säger Marcus.

Uppmärksammade fotografier

Marcus har ett experimentellt förhållningssätt och jobbar abstrakt och konceptuellt med naturbilder. Oda vill stoppa upp betraktaren med sina fotografier genom sin skarpa känsla för linjer, komposition och arkitektur. En av Marcus bilder nominerades till Sony World Photography Awards 2021. Utmärkelsen uppmärksammar de bästa, enskilda bilderna just det året.

Bilden valdes ut bland över 170 000 bidrag och ställdes ut i London. Att min bild blev shortlisted blev en katalysator för att gå all in och starta galleriet, berättar Marcus.

Bästa kvalitet på tryck och papper

Fotografierna printas på kvalitativt galleripapper och har en vit passepartout. Verken är producerade i Skandinavien i en numrerad och begränsad upplaga på 250 stycken prints.

Allt är noga utvalt och det är mycket jobb bakom. Vi testar och provtrycker i omgångar. Bilderna trycks i Norge och därefter skickas de till oss. Vi kan frakta verken till hela världen.

På frågan om det går att specialbeställa en särskild bild eller färgsättning är svaret ja.

Ja, visst, vill du ha knallrött så kan du få det! Eller en särskild storlek. Och då signerar vi med 1/1 istället för 1/250, avslutar Oda.

 

 

Skribent: Eva Rydinger

 

Annons