Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 25 apr 2022

Säkra myset hela året med ett eldfat

Det finns en nästan primitiv kraft hos människan att samlas kring elden. Kanske för att den har hållit oss vid liv genom miljoner år. Nu samlas vi utomhus runt brasan under hela året och eldfaten blir allt vanligare. Sara Wallin och Adam Brobakken är grundare och driver företaget Sawa Design och ger sin syn på vad man ska tänka på.

Det portabla eldfatet har blivit en ny samlingspunkt i trädgården. Att samlas kring en brasa ligger i vår natur.

– Elden är ett av våra fyra element, vi behöver den för att överleva. Det väcker urmänniskan inom oss och skapar i bästa fall värme och känsla ända in i själen, menar Adam Brobakken.

– Det är enkelt att tända en brasa och samla familj och vänner. Kanske grilla marshmallows och ha en mysig stund tillsammans, menar Sara Wallin.

Planera för platsen
Men det är att göra vissa förberedelser så att eldstaden har en säker och lämplig plats. Gärna en lugn hörna en bit ifrån bostadshuset och naturligtvis inga närstående träd med långa grenar.

– Vi rekommenderar att göra iordning en grusbädd så att den står stadigt, stenplattor går också bra. Att ställa eldfat på en trätrall är inte att rekommendera ur en brandsäkerhetssynpunkt.

Använd gärna björkved
Adam rekommenderar att elda med björkved som brinner fint och luktar gott. Björkveden har också ett långsamt förlopp och brinner lagom fort.

– Gran kan också funka, men att använda kol är inte lika charmigt.

Sara vill också lyfta att ett eldfat kan fylla fler funktioner än bara för grill och mys. Under sommaren kan fatet även funka som planteringsplats för kryddväxter eller blommor, då det finns ett hål i botten för dränering.

– Eller varför inte sätta en kork i hålet och använda det som fågelbad! säger Adam.

Lång livslängd med cortenstål
Ett eldfat bör vara i cortenstål. Cortenstålet är ett stål som har koppar i sig. Därför oxiderar och rostar det bara till en viss nivå jämfört med vanligt stål. Och dessutom får det en rödbrun, vacker karaktär av saltvatten och genom årstidens väder och växlingar.

– Cortenstålet håller sig vackert över tid och har en lång livslängd, det är därför det är så populärt. Och för den som inte bor nära havet som här i Småland kan man skynda på oxideringen med att spraya på saltvatten. De som bor vid havet har en vacker yta redan efter ett par veckor.

Sawa designs eldfat har hittat hem ända från Pajala ner till Ystad. Sara Wallin formger, svetsar och tillverkar produkterna själva och för hand.

– Vi har ingen massproduktion utan alla produkter är unika. All vår tillverkning är i Jönköping. Det är en stolthet för oss, det lilla i det stora, avslutar Sara Wallin.

Text: Eva Rydinger

Annons