Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 22 feb 2021

Säckmöblernas revansch i nya former

Sittsäckar och sittpuffar har fått en stark återkomst sedan sjuttiotalet, och syns nu i eleganta vardagsrum, kontor, barnkammare och även utemiljöer. En stor del av säckmöblernas comeback i Skandinavien beror på Tomas Gertus med möbelföretaget Puskupusku, i Motala. Han lär oss gärna mer om den bekväma sittkulturen.

Jämfört med sextio- och sjuttiotalets sittsäckar så kan man idag välja bland mängder av klädslar, former, funktioner, färger och mönster. Det gör det lättare att matcha dem till olika interiörer, eller blanda helt vilt, vilket Tomas nämner ett exempel på:

–Ja, Spotify valde säckmöbler i sju helt olika färger, och när de ställs tillsammans så ger de en kreativ utstrålning. Man kan faktiskt välja bland tvåhundra färger, även om de flesta såklart väljer dämpade kulörer som petrol, eller ljusgrå.

När man kliver in i deras showroom, i Motala, så upptäcker man hur många nya möbeltyper som säcken har utvecklats till. Den allra nyaste modellen, Cocoon, är en typ av säckfåtölj vars väl tilltagna ytterklädsel kan, likt en integrerad filt eller koja, omsvepa användaren.

–Säckmöbler är behagliga för kroppen, eftersom formen direkt anpassar sig, och på ett arbetsmöte kan de ge en mer avspänd stämning. Inte bara för de som sitter på dem, utan även som inredningsföremål utstrålar de trevnad.

Enklare att vårda

Förutom alla nya utseenden och funktioner så har det även blivit enklare att vårda säckmöblerna. Ytterklädseln kan tas av och tvättas, eftersom fyllningen i säcken har ett eget undertyg. Innersäcken har en öppning med dragkedja så att man enkelt kan fylla på cellplastkulor, om möbeln har sjunkit ihop efter flera års användning. Till utemiljöer finns tåliga säckmöbler av både vattentätt konstläder och mjukare tyg, och den låga vikten gör dem mycket lätta att flytta.

–Med alla modeller och färger så kan man välja bland cirka fyra tusen sittmöbler. Från säckar till soffor med mjuka rygg- och armstöd. Barn har ju alltid gillat säckmöbler, men idag tycker även företag och familjer att de är sittvänliga, praktiska och snygga, förklarar Tomas.

Egen grafisk karaktär

Möjligheten att få säckarna med egna mönster, texter och logotyper har såklart tilltalat många organisationer. På frågan om vilken modell som är mest populär i kontorsmiljöer, svarar Tomas:

–Det är nog den här, 4me, som ser ut som en mycket stor kudde, eller säck. Att den är så formbar gör att många kan använda den på olika sätt.

 

Text: Tom Swales

 

 

Annons