Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 7 aug 2023

Så väljer du rätt köksfläkt

Köksfläkten är kanske inte den mest spännande delen av ditt nya kök – men utan tvekan en av de viktigaste. Cecilia Bostedt hos ledande tillverkaren Tovenco guidar dig till rätt val och berättar om de senaste trenderna.

Fläktens uppgift i ditt kök är lika enkel som viktig: att suga ut matos, fett och lukter så snabbt och effektivt som möjligt. Utbudet av köksfläktar är stort, och det kan till en början vara svårt för den oinsatte att få överblick.

Tumregel: välj det du har

När du väljer köksfläkt är de tre viktigaste sakerna du ska tänka på funktion, design och förutsättningarna på plats. Låt oss börja med förutsättningarna på plats.

– Tumregeln om du renoverar är att välja det system du redan har. De flesta villaägare idag har frånluftsfläkt, viket innebär att luften leds ut genom en frånluftskanal i väggen. Fläktens motor kan sitta i själva kåpan, vilket är vanligast, eller separat på tak eller vind, då ibland även som en gemensam ventilationslösning med badrummet, berättar Cecilia Bostedt hos fläkttillverkaren Tovenco i Hedesunda.

Plasmafläkt en spännande nyhet

Du som bygger nytt kan själv välja vilken funktion din köksfläkt ska ha.

– Fördelen med en fläkt med inbyggd motor är att den i regel är lättare att installera, då alla delar finns på samma plats. En fördel med separat motor är att ljudet från fläkten i ditt kök blir lägre.

Det finns även ett tredje alternativ till fläktsystem som är vanligt: så kallad recirkulationsfläkt.

– Det är en fläkt som suger in luften, renar och filtrerar den från fett och lukt och sedan skickar tillbaka luften in i köket igen. Du behöver alltså ingen luftkanal. Den vanligaste lösningen är en kolfilterfläkt, med ett kolfilter som behöver bytas 1-2 gånger om året.

På marknaden finns även en spännande nyhet: plasmafläkten.

– Om jag får sia så kommer plasmafläkten att bli standard i våra kök i framtiden. En fläkt med plasmafilter renar luften och innemiljön mycket effektivt, även från en del bakterier och virus, och filtret behöver aldrig bytas, berättar Cecilia.

Stort utbud av design

Vad gäller köksfläktens design är utbudet stort, och du kan få allt från en välgjord fläkt som ”bara är” till en läckert formgiven pjäs som verkligen tillför något till estetiken i ditt kök. I vilket fall finns det några huvudtyper att välja emellan.

– En vägghängd fläkt är ett naturligt val om du har spisen intill väggen, medan en takhängd fläkt passar om spisen är del av en köksö. En underhängd fläkt sitter på undersidan av ett skåp ovanför din spis och kan vara en smart lösning ur utrymmessynpunkt. En annan smart lösning som blir allt populärare är en så kallad bänkfläkt eller spisfläkt, där fläkten är integrerad med spis eller köksbänk och fälls upp vid användning.

För dig som kanske har lite udda mått därhemma eller vill sätta din helt personliga prägel på din fläkt – det går:

– Hos oss kan du måttbeställa din fläkt. Vi ritar gärna upp efter dina önskemål och lackerar i vilken färg som helst. En rosa köksfläkt? Inga problem!

Text: Tobias Christoffersson

Annons