Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 11 mar 2024

Så väljer du rätt aluminiumpanna

Stekpannor i aluminium är den populäraste sorten och utbudet på marknaden är brett: Från billigaste budget till högsta kvalitet. Lene Lima hos köksgrossisten Home Brands tipsar om några saker du ska tänka på när du väljer stekpanna i aluminium.

Först av allt: Varför välja just aluminiumstekpanna? Svar: Det är en smaksak. Det finns jättebra stekpannor i såväl gjutjärn och stål som koppar. Varje material har sina egenskaper, fördelar och nackdelar. Vad är viktigt för dig?

Gjuten panna och avtagbara handtag

Tre gemensamma fördelar hos de allra flesta aluminiumstekpannor är att de är lätta, leder värme mycket bra och har en non stick-beläggning som gör att maten inte fastnar i botten och är lätt att diska. Det är dessa tre egenskaper som gör aluminiumpannan till den sorts stekpanna som flest använder. Med det sagt, så kan skillnaderna i kvalitet vara mycket stora mellan olika pannor.

– Mitt första råd är att välja en stekpanna i gjuten aluminium. De är tåligare än vanliga aluminiumpannor och har bättre värmeåtergivning. För dig med induktionsspis finns aluminiumpannor med särskild induktionsbotten, säger Lene Lima hos Home Brands, grossistföretag inom kök och matlagning för den skandinaviska marknaden.

Nästa råd: se till att pannan du köper har en non stick-beläggning av hög kvalitet. Det kan skilja mycket mellan olika märken, framför allt vad gäller hur beständig beläggningen är.

– Tyska Woll är ett exempel på en tillverkare med genomgående mycket hög kvalitet. Deras serier Diamond Lite och Logic har pannor i gjuten aluminium med en beläggning i fem skikt bland annat bestående av diamantpartiklar. Det borgar för hållbarhet och reptålighet. En särskild finess hos Wolls stekpannor är att de har avtagbara handtag, vilket gör att de även går att använda i ugnen upp till 250 graders värme.

Gör ett hållbart val

När vi här talar om stekpannor, talar vi också om pannor av olika form och format: Vanliga stekpannor med en diameter på mellan 20 och 30 centimeter, traktörpannor med högre kant, grillpannor och wokpannor.

Är du en medveten konsument som tycker det är viktigt att göra ett hållbart val? Då finns det en dimension till att väga in när du väljer rätt aluminiumpanna.

– Fråga i affären eller sök information om hur olika tillverkare arbetar för att minska sin miljöpåverkan. Ett sätt är att använda återvunnet material. I Wolls serie Eco Lite till exempel är stekpannorna gjorda av 100 procent återvunnen aluminium och handtagen av återvunnen träflis, med så lokala råvaror som möjligt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons