Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 9 apr 2024

Så väljer du öl med rätt smak till vårens grillfest

Äntligen närmar vi oss sommar och ljusare tider. Men varför servera samma öl till alla stunder, gäster och maträtter? Ölexperten Robin Johnander från Gamla Enskede Bryggeri tipsar om att våga erbjuda mer variation.

Söker du inspiration till dig och dina gäster för årets första grillfest? Vilken öl passar vilken person? Robin Johnander ger oss tre goda förslag.

– Till gästen som vill ha ett säkert kort på en ljus lager skulle jag vilja tipsa om Egnahems Pilsner. Den har en nyanserad smak, den är besk och örtig men samtidigt frisk. Det är en riktigt klassisk lager. Gästen som vill ha det enkelt med en varmkorv med bröd och en riktigt god öl kommer bli nöjd. Den passar också bra om man vill ha en öl till en eventuell förrätt.

Grillmiddag med en öl som vågar matcha smaken

För att få fram så balanserade och smakrika öltyper som möjligt så jobbar Gamla Enskede Bryggeri småskaligt, med hantverksmässiga metoder och ekologiska råvaror. Robin Johnander menar att mat med starkare och kraftfullare smaker kräver en öl med lite större smaker.

– Till gästen som vill testa lite nytt, är lagom äventyrlig och nyfiken på större smaker skulle jag tipsa om vår öl Månhorns Ipa. Den är av brittisk stil, maltdriven, lätt bärnstensfärgad och med en fyllig karamellig smak. Jag skulle säga att Månhorns Ipa passar till lite kraftigare köttbitar, den matchar grillen perfekt.

Runda av bjudningen med en modern touch

När det är dags att ta fram efterrätten eller när du sätter dig i hammocken med en skål chips har Robin Johnander också ett tips. En öl med modernt snitt för dig som gillar klassiska ölstilar.

– Råger heter den helt nya ölen, här på Gamla Enskede Bryggeri. Det är en öl gjord på rågmalt som passar utmärkt under våren och sommarens grillkvällar.

Just råg i öl ger en något mjukare känsla.

– Den har ett helt annat snitt, den är mer modern och gjord på amerikanska humlesorter. Råger är ljus och mer torr i smaken, det är den modernaste ölen vi har i vårt klassiska bryggeri. Gästen som kommer gilla Råger är en person som tycker om hantverksöl, är van att testa nytt och förväntar sig en modern Ipa. Gästen kan definitivt köra det vegetariska grillspettet till denna ljusa öl.

Men även om det finns många råd kring vilken mat som passar vilken öl får man inte glömma den personliga smaken och att hitta sin egen favorit tycker Robin.

– Din favoritdryck kommer alltid att passa till din favoritmat, det smakar alltid fantastiskt tillsammans såklart.

Annons