Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil 16 jan 2024

Så väljer du lämpligast tuggben till hunden

Som hundägare vet du säkert att hunden mår bra av att få tugga ofta och länge. Men det gäller att välja rätt hundtugg för din hunds behov och eventuella känsligheter. Andreas Kero, på Kero Hundtugg, förklarar hur man undviker farliga innehåll, och väljer rätt tuggmotstånd, smak och proteinmängd.

Hundar har ett instinktivt behov av att tugga. Det ger stimulans och trygghet samtidigt som det polerar bort plack från tänderna och håller käkmusklerna i trim. Andreas tipsar:

-Hundar behöver mycket protein, vilket gör tuggprodukter av djurhud särskilt lämpliga. Men, köp inte vilka animaliska tuggben som helst, och välj inte utifrån vad du själv tycker ser läckert ut. Bleka och vita tuggisar ser kanske tjusiga ut, men de är ofta är importerade och kan innehålla blekmedel eller limämnen som inte är hälsosamma.

Han råder hundägare att välja tuggprodukter som tillverkats enligt svenskt regelverk och är transparenta med innehållet.

-Här i tillverkningen i Pajala, görs hundtugg-produkterna enbart av naturliga råvaror från nötdjur, renar och älgar. Främst från vår direkta omgivning, och här kan hundägare besöka oss och få en trygg insikt. Här torkas råvarorna på så vis att de behåller proteinmängden och smaken, utan att de upplevs som särskilt luktande för människor. Dessutom kan de tuggas under mycket lång tid, något som hundar älskar när de har ett favoritben.

Ren, älg eller nötdjur?

Att en hund tidigare har reagerat dåligt på tuggben, är inte ett skäl till att neka hunden tuggisar utan snarare ett skäl till att välja mer medvetet.

– Då kan man prova Keros hundtugg av älg, som är särskilt skonsamt för känsliga magar. Det beror dels på älghudens karaktär, och att älgarna betar i den svenska naturen med stor variation. Ren är också naturbetande, men har en mjukare och segare hud som passar många hundar med känsliga tänder. Det gör ren även lämpligt för valpar. Har hunden inga känsligheter alls så kan man välja hundtugg av vanligt nötdjur. Det är prisvänligare men smakfulla, nyttiga och tillverkade här enligt våra kvalitetsmetoder, berättar Andreas.

Ben, chips eller bitar?

Villanytt noterar att tuggprodukterna från Kero finns i många olika storlekar.

-Ja. Valet av form och storlek på hundtugget handlar inte så mycket om hundens storlek. Så utgå inte alltid från att din stora hund ska ha största benet, eller att din lilla hund bör ha små tuggbitar.

Det är alltså mer en fråga om individens personliga smak, känsla, styrka och tandstatus. Och naturligtvis har raserna olika tänder, munnar och tuggförmågor.

-Så det är bättre att erbjuda hunden några olika storlekar och former, så ser du snabbt vilken typ som din hund föredrar och då kan du välja de framöver. Och välj alltid de hundtugg som du garanterat vet är utan tillsatser, avslutar Andreas Kero.

Text: Tom Swales

Annons