Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Larm/Säkerhet 13 feb 2023

Så väljer du brandvarnare för ett säkrare hem

Hur ska du tänka vid köp av brandvarnare till din villa? Villanytt vände sig för goda råd till Kjerstin Froböse, generalagent för Cavius larmsystem i Sverige.

Det är på natten när vi sover som de farligaste bränderna uppstår. Och de behöver inte vara i sovrummet utan flera våningar ner eller någonstans där det finns många stängda dörrar emellan. Det viktigaste är att du vaknar när brandvarnaren startar. Därför menar jag att alla villaägare har behov av mer än en brandvarnare och att de bör vara seriekopplade, säger Kjerstin Froböse.

Varnare som pratar med varandra

Och grundregeln är att om behovet finns av flera varnare är det säkrast att välja en modell där varnarna kan seriekopplas.

Poängen med seriekopplade är att ”tjuter en, tjuter alla” och alla brandvarnare startar samtidigt. Detta faktum köper dig tid att ta dig ut och kanske släcka branden. Även om branden startar i källaren får du ett larm i till exempel i sovrummet, och en våning upp.

Kjerstin menar också att med all teknik vi omger oss med har gjort att till exempel ett ungdomsrum har blivit mer som ett kontor eller vardagsrum i tillägg till sovrum vilket därmed ökar risken för bränder.

Dessutom sover barn tyngre och hör inte ljud på samma sätt. Detta är något som alla föräldrar bör tänka på när de inventerar behov av brandvarnare i hemmet. Många köper slumpvis två, tre stycken och vet inte var de ska sätta dem.

Ljud och god design – en säkerhet

Kjerstin Froböse berättar att varje sovrum borde ha en brandvarnare. Speciellt om du sover med stängd dörr. Sitter den bara i hallen vaknar du kanske inte när den larmar. Att en brandvarnare är nätt och har en snygg design är också en säkerhetsfråga, menar Kjerstin.

Många villaägare som köper våra brandvarnare upplever att de är en designprodukt. Detta gör att de gärna sätter upp dem i taket och att de blir optimalt placerade. Ett tips är också att investera i en brandvarnare med ett långtidsbatteri. Det är tryggare för dig ju längre batteriet varar.

Varnar för rök

Optiska brandvarnare reagerar på rök, men det finns ställen i hemmet där dessa inte passar, till exempel i kök eller i tvättstuga. Ett bättre val på ställen där en optisk brandvarnare kan ge oönskade larm är att montera en värmevarnare. Den reagerar inte på rök men på värme och ovanligt snabba temperaturändringar.

Ja, man måste kunna steka bacon lite hårt eller rosta en skiva bröd utan att det börjar tjuta, menar Kjerstin.

Olika larm – en och samma dosa

Vill man ha ännu mer koll på sina brandvarnare, är det en god idé att komplettera det trådlösa larmsystemet med en hub som kopplas till routern, berättar Kjerstin. Därefter laddar man ner en app och får då meddelande och varningar direkt i mobilen. I appen kan man också få larm för inbrott och vattenläckage. Appen är gratis och det är ingen månadsavgift.

Detta är smart och gör att du inte behöver ha olika system i samma bostad. Och det är enkelt att installera. Ett sista tips, glöm inte att testa brandvarnaren regelbundet. Helst varje månad och efter längre tids frånvaro. Detta kan du också göra ifrån appen, avslutar Kjerstin Froböse.

Skribent: Eva Rydinger

Annons