Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 4 dec 2023

Så undviker du farorna på julbordet

När du dukar upp till årets julbord, tänk på att behandla maten rätt för att undvika bakterietillväxt och sjukdomar. Malin Rejdemark och Rickard Henriksson på SGS Analytics, experter på livsmedelssäkerhet, ger sina bästa tips.

Ett dignande julbord är en fröjd för ögat och gommen och en fest att se fram emot tillsammans med nära och kära. Men det finns också en del möjliga hälsofaror att tänka på när vi behandlar mat och livsmedel till just julbordet.

– Vi tillagar ofta en hel del av julmaten i förväg och värmer sedan upp den innan servering, och vi låter ofta maten stå framme längre än vi kanske brukar göra annars. Båda dessa omständigheter kan utgöra grogrund för farliga bakterier i maten, säger Malin Rejdemark på SGS Analytics.

Hon vet vad hon talar om. SGS Analytics är världens ledande företag för bland inspektion, verifiering, testning och provtagning inom en rad olika områden, bland annat livsmedel. Bara i Sverige ombesörjer SGS varje år cirka 300 000 prover och gör cirka en miljon analyser inom restaurang- och livsmedelsbranscherna på uppdrag av företag, kommuner och myndigheter.

Lägg upp lite och fyll på

De viktigaste ledorden för all hantering av livsmedel och matvaror är enligt Malin hygien, temperatur och tid.

– Håll olika sorters livsmedel åtskilda: Råa och tillagade, olika sorters kött och grönsaker. Tvätta alltid händer och alla redskap mellan olika arbetsmoment. Skölj grönsaker som haft jordkontakt extra noga. Om du haft magsjuka, tänk på att du kan smitta upp till två dygn efter att du blivit frisk.

I rumstemperatur frodas många bakterier. Därför är det viktigt att inte ha maten på julbordet stående framme för länge.

– Lägg hellre upp lite i taget och fyll på efter hand. Rökta, torkade, saltade och fermenterade matvaror håller sig i allmänhet längre. Var särskilt försiktig med att låta pastejer, syltor och sillsallad stå framme, och i synnerhet gravad lax, skalade ägg och ris a la malta! tipsar Malins kollega Rickard Henriksson.

Värm bara upp en gång

Julen är en lång helg, och vi vill ofta låta oss smaka av julmaten under flera dagar. Ett gott råd är dock att undvika att låta samma mat åka in och ut ur kylen mellan olika serveringar. Uppvärmning kan också ge en falsk känsla av säkerhet.

– Alla bakterier dör inte automatiskt när du värmer på maten, och vissa kan bilda gifter som inte försvinner vid uppvärmningen. Upprepad uppvärmning innebär en särskild risk för bakterietillväxt, så ha för vana att bara värma upp redan tillagad mat en gång.

Text: Tobias Christoffersson

Annons