Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 10 jan 2024

Så steker du giftfritt, smidigt och cirkulärt

Snabb värme, jämn värme och att maten inte fastnar är tre viktiga egenskaper för en riktigt bra stekpanna. Men visst vore det bra om den även är giftfri och kan bli som ny igen med jämna mellanrum? Mikael Wallborg på OnePan berättar om en ny sorts stekpanna och ett nytt sätt att äga den.

Stekpannor finns i ett flertal material och utföranden, alla med sina olika egenskaper. Från den klassiska gjutjärnspannan till stekpannor av rostfritt stål, kolstål eller av aluminium med en särskild beläggning för att maten inte ska fastna.

– En gjutjärnspanna är pålitlig men har en nackdel i att den väger så mycket och inte sällan steker lite ojämnt. Stålpannor är populära i restaurangkök men kan vara svåra att steka med för den ovane. Aluminiumpannor har låg vikt och bra värmeledningsförmåga vilket ger snabb och jämn värme, berättar Mikael Wallborg vd för och tillsammans med kocken Tareq Taylor grundare av OnePan, som tillverkar stekpannor och ugnsplattor i aluminium på ett nytt sätt.

Keramisk beläggning istället för PFAS

En aluminiumstekpanna har nästan alltid också en så kallad non stick-beläggning som gör den smidig att steka med. Men det finns en stor nackdel: Den vanligaste non stick-ytan är en plastbeläggning gjord med någon av de så kallade PFAS-kemikalierna, varav teflonpannornas är den mest kända.

– PFAS-kemikalierna är inte förbjudna, än, men de är giftiga ämnen. I en stekpanna kan de frigöras när beläggningen skadas, till exempel vid höga temperaturer eller vid repning av metallredskap. Vi tror på giftfri matlagning och har därför tagit fram en ny sorts aluminiumstekpanna som istället har en keramisk beläggning. Keramisk beläggning tål i princip hur höga temperaturer som helst och är mycket mindre känslig för repning.

Cirkulär panna med mindre klimatavtryck

Att de flesta stekpannor är runda är välbekant, men nu finns även den cirkulära stekpannan – och med det menas något helt annat.

– På alla non stick-pannor försvagas beläggningen efter hand, så även på våra. Men det innebär inte att de är förbrukade. Vad vi erbjuder är möjligheten att återställa din stekpanna till nyskick. Vi skickar en stekpanna till dig som fått en ny beläggning, du skickar in din gamla, som i sin tur får ny beläggning och blir som ny för någon annan. Cirkulärt, som sagt, berättar Mikael Wallborg.

Klimatavtrycket hos en ombelagd panna jämfört med en nytillverkad blir… mycket stort:

– Två högskolor i Västsverige har gjort varsin studie på skillnaden. Båda visar på nästan tjugo gånger mindre miljöpåverkan, inklusive transporter. För oss är detta framtidens modell.

Text: Tobias Christoffersson

Annons