Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 25 dec 2023

Så spar du energi med avfuktare i villan

Fukt och mögel i huset är villaägarens värsta mardröm. Med avfuktare minskar det problemet. Men en avfuktare är också en plånboksfråga, det finns både energi och pengar att spara, berättar Rickard Sohlin, på Wood’s som har inomhusklimat som hjärtefråga.

För villaägare är mögelangrepp på huset ett ständigt orosmoln. Därför låter många värmen stå på i sommarstuga, garage och källare. Men när elpriset drar iväg är det inte att rekommendera.

– Ett viktigt skäl att skaffa sig en avfuktare är att spara energi. En avfuktare är betydligt billigare att driva än att sätta upp värmen i hus och utrymmen, menar Rickard Sohlin.

Spara energi med avfuktare

Typiska utrymmen som värms upp för att hålla fukten borta är källare och garage, men även sommarstugan under vintern. Om värmen dras ner ett par grader kommer fukten direkt.

– Med en avfuktare kan du dra ner värmen till hela 10–12 grader. Det blir en snabb energibesparing istället för att värma upp hela utrymmet eller huset. Avfuktare drar ingen ström som påverkar plånboken. Det lilla den förbrukar får du tillbaka i värme. Tänk också på att ett torrt utrymme är billigare att värma upp! Fukten sätter sig på energin man tillför, därför är det billigare att värma upp en torr källare eller garage, berättar Rickard.

Avfuktare enkel att använda

Rickard berättar att en förhöjd luftfuktighet under en kort period inte har någon betydelse för huset, mögel och fukt byggs nämligen upp under lång tid. Men en lämplig nivå bör ligga på ca 50 procents relativ luftfuktighet, med 10 procents marginal, upp och ner.

– Hur mycket avfuktaren behöver gå beror på flera faktorer som till exempel väderlek, utomhustemperatur, ventilation och värme. Men avfuktaren ställs in på önskad nivå och startar och går bara när den behöver.

Olika avfuktare för olika utrymmen

Han tipsar också om att vara noggrann med att välja rätt modell för rätt ändamål. Källare, badrum, torka tvätt och krypgrund kräver olika prestanda på avfuktaren. En avfuktare för badrum funkar inte för en hel källare, de är för små.

– Det finns olika modeller för olika problem. Att köpa fel modell kan vara som att köpa träskor för Göteborgsvarvet, då ångrar sig man på andra bron, skrattar Rickard.

Avfuktare för källare och krypgrund

Han förklarar att en avfuktare byggd för källare bör ha hög kapacitet för att effektivt ta bort fukten i hela källaren och dessutom ha hög luftgenomströmning som får luften att cirkulera. Hög cirkulation är också viktigt för en krypgrund. Hela utrymmet måste avfuktas och det är viktigt att avfuktningen är effektiv ner till +5 °C, då mögel slutar växa.

– Men för badrummet rekommenderar jag en liten och kompakt avfuktare som är enkel att ställa undan när den inte används.

Torka tvätt med avfuktare

Rickard berättar vidare att avfuktare som ersätter tumlaren har blivit allt mer populärt sedan energipriserna rusade i höjden. Från att ha varit ett komplement har de nu blivit en stationär ersättare.

– Dessutom är det ju inte så bra att tumla kläder och textil på grund av slitaget. Friktionen är mindre med en avfuktare som blåser den våta tvätten torr. Ja, det är både bättre och billigare, avslutar Rickard Sohlin.

Text: Eva Rydinger

Annons