Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 8 okt 2023

Så slipper du problem med vattenlåset

I vattenlåset, den lilla rörböjen i början av avloppet, fastnar lätt hår och annan smuts som du regelbundet måste rensa bort för att förhindra stopp och dålig lukt. Men nu finns ett nytt, självrengörande vattenlås som du själv kan installera på ett par minuter.

Vattenlåset är en smart uppfinning som fyller en viktig funktion för att hålla dålig lukt – och även sjukdomar och ohyra – borta från kök och badrum. Principen är enkel: en del av vattenröret närmast vasken eller golvbrunnen är böjt så att lite vatten stannar kvar i böjen. Vattnet skiljer luften på båda sidor åt och hindrar dålig lukt från avloppssystemet att komma in i ditt hus.

Ett självrengörande vattenlås

Vattenlåset har emellertid en svag punkt: I rörböjen och dess skarvar fastnar lätt hår och annan smuts. Efter hand bildas klumpar som i sig kan ha en otrevlig doft och som så småningom sätter igen röret. Du kan i regel rensa ett igensatt vattenlås själv, men det är lite meckigt, tar tid och är ju inte den trevligaste sysslan därhemma.

– Det här problemet har funnits med oss länge, men nu finns också en lösning: Ett vattenlås som är självrengörande. Det självrengörande vattenlåset är konstruerat så att hår eller smuts inte kan fastna och därmed aldrig kan sätta igen röret, säger Jonas Henneberg på Evolution Parts, det danska företaget bakom uppfinningen. Det självrengörande vattenlåset är en unik och patenterad produkt som funnits i vårt grannland i 12 år och sakta men säkert tagit över marknaden där.

– Vattenlåset blir självrengörande genom att det saknar kanter där hår och smuts kan börja fastna, och genom en lite smalare konstruktion som ökar vattenflödet. Problemen kan helt enkelt aldrig uppstå.

Tar några minuter att byta själv

Självrengörande vattenlås finns i ett par olika modeller för olika sorters avlopp: Till handfatet i badrummet eller vasken i köket, till linjeavloppet i duschen och till den svenska standardgolvbrunnen på 120-135 x 90 millimeter. Gemensamt för dem alla är att du själv kan installera dem på ett par minuter.

Text: Tobias Christoffersson

Annons