Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trappor 1 mar 2023

Så skräddarsyr du din nya trappa

Att köpa en ny trappa är något vi inte gör särskilt ofta – om ens någonsin. Men du som står i begrepp att göra det ska veta att du har stor frihet att skräddarsy din egen trappa. Martin Andersson på TrappTeknik i Östersund berättar om några viktiga saker du ska tänka på.

Bor du i en villa med två plan (eller fler) har du en trappa i ditt hus, och den fyller onekligen en mycket viktig funktion. Medan många av oss under ett villaliv hinner gå igenom både en och två (eller fler) renoveringar, av kök eller badrum och andra uppfräschningar, så är valet av en ny trappa ett vi sällan – om någonsin – ställs inför. För dig som bygger nytt hus i två plan (eller fler) är det förstås annorlunda: du behöver en ny trappa.

Stor frihet att välja

– De flesta som byter trappa i sin villa gör det inte för att trappan är utsliten, utan för att den inte längre passar in. Man gjort en renovering och plötsligt känns den där furutrappan från 80-talet fel, säger Martin Andersson på TrappTeknik i Östersund, ett företag i tredje generation som designar och tillverkar trappor till kunder i hela landet.

Här berättar Martin för Villanytts läsare om ett par saker du ska tänka på när du väljer trappa. Den viktigaste kommer först: du har stor frihet att skräddarsy din egen trappa.

– I viss mån behöver du alltid skräddarsy en trappa, då den byggs för att passa de specifika måtten i ditt hus. Det finns standardmodeller som är bra att utgå ifrån för att hålla kostnaderna nere, men du har som kund stor frihet att göra personliga val för hur just din trappa ska se ut.

Låt trappan ta plats i rummet

De flesta väljer en trappa som huvudsakligen är gjord i trä. Furu, ek, ask och björk är de vanligaste träslagen.

– Furu dominerade förr och har fördelen att det är billigare, men nackdelen att det är mjukare och mindre slitstarkt. Av ädelträslagen är ek populärast idag.

För att välja din trappas design mer i detalj behöver vi titta på dess grundläggande delar, nämligen: vangstycke, plansteg, räcke, ståndare och handledare. Martin förklarar:

– Vangstycket är grunden, sidostycket som trappstegen vilar på. Du kan välja om vangstycket ska ligger under planstegen för en öppnare stil, eller om planstegen ska vara infrästa. Planstegen är de horisontella trappstegen du går på. Räcket ger skydd och stöd på trappans öppna sida eller sidor och består av ståndare som är stängerna eller stolparna som håller upp handledaren.

En stor del av din trappas utseende avgörs av vilka val du gör för dessa delar.

– Möjligheterna är många. Du kan till exempel välja att måla vangstycket för att kontrastera och lyfta fram planstegens trä. Du kan borra in räckeståndarna eller ha dem utanpå, du kan välja ståndare i kromad eller svart metall och matcha dem med vägghandledarens beslag, med mera med mera, säger Martin Andersson.

Exakt vilka val du gör för din trappa kan du och den trappdesigner du väljer diskutera er fram till.

– Idag har vi ofta trapporna mer öppet placerade, så varför inte låta trappan ta lite mer plats i inredningen? En viktig princip är förstås att anpassa trappan till hemmets stil i övrigt, och särskilt de rum den är nära.

Text: Tobias Christoffersson

Annons