Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 14 jun 2024

Så skapar du trädgårdskalas för fjärilar och bin

Vill du locka bin och fjärilar till din trädgård? Då finns det enkla grepp att ta till som är mums för våra viktiga pollinatörer. Stéphanie Granrot på Flyinge plantshop tipsar för Villanytts läsare.

Utan mat på bordet till våra pollinatörer får fruktträd och bärbuskar inga blommor och i slutändan färre frukter. Därför har villaägare allt att vinna på att ställa till med fest i trädgården får våra humlor, bin och fjärilar. Stéphanie Granrot på Flyinge plantshop berättar:

– Välj växter som blommar tidigt, det är då som det är brist på mat. Äppelträden är viktiga till exempel men jag vill också tipsa om körsbärskornell som är en medelhög buske och som på sikt kan bli ett litet träd. Marktäckande perenner som lungört kan du också plantera i rabatter eller i en vildvuxen del av träden, den håller dessutom ogräset borta.

Blå- och lilablommande växter är kalas

Längre fram på säsongen är det med blå- och lilablommande växter som trädgården lockar till sig pollinatörer. Lavendel och anisisop är bra exempel, med den sistnämnda som har lite höjd får du också upp fjärilar och bin i ögonhöjd, berättar Stéphanie.

– Kombinera gärna en större plantering med solhatt med lila kronblad, den är mycket älskad av bin och fjärilar. Rossorten Jacqueline du Pré fungerar också bra för våra pollinatörer med sin öppna enkla blomma, en vacker ros och en stor favorit här i butiken. Den hederliga kantnepetan är också en bra perenn som det alltid surrar runt.

Städa inte bort naturliga boplatser

Ett annat tips är att skapa boplatser för pollinatörerna i trädgården genom att inte städa bort gamla löv och ved. Om en häck ska klippas får gärna kvistar och organisk massa ligga kvar. Växter trivs inte i steril miljö.

– Höstens gräsmatteklipp kan också ligga kvar och låt perennerna stå kvar över vintern, de döda stänglarna uppskattas som föda av fåglarna. Överhuvudtaget, städa inte för mycket på hösten, det motverkar den biologiska mångfalden, säger Stéphanie.

Utflyktsmål för hela familjen

Flyinge plantshop är en riktig handelsträdgård men också ett utflyktsmål för hela familjen med café, visningsträdgård och personal som brinner av odlarglädje och har gröna fingrar. Stéphanie berättar att det finns växter både för nybörjare och finsmakare med ett specialsortiment för de som vill testa något nytt.

– Just nu får jag många frågor om hur man tar hand om sina sommarblommor. Jag brukar tipsa om att plantera dem i en stor kruka med stor jordvolym. Med mycket jord är det lättare att hålla balans med fukt i jorden. Välj så kallad U-jord för kruka, då har du valt jord som ger syre åt rötterna. Denna stärker också plantan på sikt, avslutar Stéphanie Granrot.

Text: Eva Rydinger

Annons