Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Trädgård 28 okt 2022

Så skapar du rumskänsla med räcken och staket

Svenska villor får allt större altaner, men med avgränsande altanräcken och staket föredrar många att skapa rum, med olika funktioner och upplevelser. Trädäck, stenläggningar och fasader är vanligen linjära och raka, så hur skapar man då en mjuk och mysig känsla?

Villanytt ställde frågan till Sanna Stensson på Wernamo design, som utvecklar och tillverkar altanräcken och staket för trädäck och trädgårdar.

-– Idag kan uteplatserna vara riktigt stora, och då får man jobba med att få till den ombonade känslan, menar Sanna Stensson. En bra metod är att skapa avskärmningar med staket, altanräcken, växter i odlingslådor och kanske till och med häckar i planteringskärl. Tänk på att blanda hårt, mjukt, plåt och växter.

Populärt med altanräcke av metall

Ett räcke av svart metall som trendar och är omtyckt på många svenska uteplatser är modellen Herrestad, enligt Sanna. Dess popularitet beror på att det är underhållsfritt, det bevarar utsikten genom de stående ribborna och räckethar en stilren design som passar många hustyper. Med begreppet ”altanräcke” menar de flesta villaägare en mer öppen avskiljare, medan man oftare säger staket om de med tätare spjälor eller ribbor.

– De som vill ha lite mer avskärmande staket väljer ofta modellen Nydala, som är täckt till 50 procent. Villaägare som vill ha upp till 75 procentigt skyddande staket väljer ofta Drömminge, berättar Sanna.

Staket för både skydd och rumskänsla

Har man en pool så kräver lagen att den omgärdas av ett staket eller räcke, men tänk då estetiskt. Sträva efter att skydda poolen med ett staket, som har liknande stil som ditt trivsamma altanräcke. Tänk på att skyddet runt poolen måste vara så tätt att barn inte kommer igenom, men det betyder inte att du måste klä ditt eleganta räcke med ett fult metallnät.

-Nejdå, modellerna Herrestad, Nydala och Drömminge är exempel på staket som har tillräckligt täta ribbor. Men inred uteplatserna med en röd tråd, d v s en någorlunda enhetlig stil, nämner Sanna.

Genom att använda altanräckets stil eller modell så kommer ditt staket runt poolen också upplevas som en del av den mysiga rumsavdelningen, i stället för ett påtvingat hinder. Men, om hela trädgården redan är tillräckligt inhägnad för att hindra barn och djur från att nå poolen, eller om poolen är täckt med tak, så krävs inget ytterligare staket eller räckerunt badet.

Syna materialet innan köp av räcke

Sanna Stensson slår ett slag för att undersöka kvaliteten, innan man köper staket och altanräcken.

– Avskiljare ska kunna stå emot väder och vindar. Och eftersom de flesta önskar sig räcken och staket av metall, i synnerhet staketstolpar av metall, så måste lack, materialval och rostskydd vara kvalitativt. Särskilt om man bor nära saltvatten.

Konstruktion och design måste också vara noggrant och genomtänkt för att hålla under många år i det svenska klimatet. Därför kan det vara tryggt att köpa ett svensktillverkat altanräcke. Sanna instämmer:

-Att våra staket och räcken tillverkas i Småland, där vi kan kontrollera kvaliteten i alla moment, har ett stort värde för många fastighetsägare.

Text: Tom Swales

Annons