Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 16 nov 2022

Så skapar du ombonade rum på uteplatsen

Att skapa ett tryggt och ombonat hem är inbyggt hos människan. Det gäller både ute och inne. Villanytt frågade Sanna Stensson, affärsutvecklare på Wernamo Design, hur man får till den där ombonade känslan, när altanerna blir allt större.

De senaste åren har allt fler hakat på trenden att skapa rum i trädgården. Pergola har blivit vanligt. Ett av skälen är att vi bygger allt större altaner, där linjerna ofta är strikta och stilrena och mysfaktorn saknas.

– Idag kan uteplatserna vara riktigt stora, speciellt eftersom fler anlägger pool och då får man jobba med att få till den ombonade känslan, menar Sanna Stensson.

Plant box som avskiljare

Och det finns flera knep att ta till för den som vill skilja av altanen eller terrassen för en skönare atmosfär. Sanna berättar att man kan jobba både med avskärmningar och planteringskärl. En annan sak är att tänka olika material.

– Kombinera hårt och mjukt, plåt och växter. Vår Plant box är perfekt för växtlighet och till och med till täckande häckar för att skapa rum mitt på uteplatsen. Många väljer att sätta i vippande gräs, resultatet blir en luftig och levande avskiljare. Och glöm inte trädgårdsbelysningen. På vintern fyller jag tomrummet på uteplatsen – när man plockat in alla möbler – med en riktigt stor maffig ljusstake, det blir en mysig ”wow-effekt”, säger Sanna.

Viktigt med materialval

För den som fastnat för den rostiga plåten i trädgården är det viktigt att säkra att det är äkta rosttrög corten, annars kan plåten flagna. Riktig corten håller sig jämn och fin utan att rosten nöter på plåten.

– Sverige är i framkant gällande material, arkitekterna har länge jobbat med corten och annan plåt på fasader. En annan tålig plåt är magnelis, en typ av galvad exklusiv plåt, som håller i många, många år. Att plocka upp detaljerna från fasaderna till uteplatsen gör att man binder samman inne- och utemiljön.

Räcke för rumskänsla och poolmiljö

Ett räcke är en annan väg för att skapa rumskänsla på altanen. Staket som trendar nu är tidlösa Herrestad, ett helt underhållsfritt räcke i svart metall, som bevarar utsikten och som passar de flesta hus och miljöer med sin stilrena design. Staketet har stående ribbor och passar särskilt den som vill bygga in en pool, då det är godkänt ur ett säkerhetsperspektiv för poolmiljö.

– Om man vill skärma av ytterligare finns olika varianter med olika grad av insynsskydd. Drömminge skyddar till exempel till 75 procent och Nydala skyddar till 50 procent. Dessa kan man sedan komplettera med krokar och hyllor för att göra väggarna användbara och praktiska, säger Sanna.

Kan man ha för många avskiljare på uteplatsen?

– Anpassa efter storlek och utformning av uteplatsen, se till att det är genomtänkt och följer en linje! Tänk rum i trädgården med staket, planteringskärl och rabattkanter. Så länge du håller dig till en röd tråd i färgval och material blir det inte plottrigt, säger Sanna.

Underhållsfritt

Sanna Stensson vill också slå ett slag för att undersöka kvaliteten på produkten innan man sätter igång med sitt trädgårdsprojekt.

– Staket eller andra avskiljare ska kunna stå emot väder och vindar, tänk på att saltvatten kan vara en riktig bov mot lack och material. Våra produkter är väl genomtänkta in i varje detalj. Allt är tillverkat i Småland och vi har nära kontakter med våra leverantörer. Att vi äger alla produkter och har kontroll är viktigt för oss, avslutar Sanna.

Text: Eva Rydinger

Annons