Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 22 dec 2023

Så skapar du en snygg tavelvägg med posters

En personlig tavelvägg kan verkligen lyfta inredningen i ett rum. Skapar du den med posters har du dessutom stor frihet att få den precis som du vill. Louise Stenander och Mohammad Mohammadi på 3ndigt delar med sig av sina bästa tips för en riktigt snygg tavelvägg.

En tavelvägg är en grupp tavlor som du arrangerar för att passa ihop som över delar av eller en hel vägg.

– Det kan vara allt från två till tolv tavlor eller flera. Det är vanligt att tavelväggens olika bilder har ett gemensamt tema genom motiv, färgtoner eller stämning, men du kan förstås komponera den precis som du själv vill, säger Louise Stenander på 3ndigt, en webbshop specialiserad på att erbjuda posters för heminredning i allmänhet och tavelväggar i synnerhet.

Variera och harmonera

Tre grundläggande tips när det gäller att komponera din tavelvägg är: variera storleken, fånga upp inredningen och tänk till om ramarna.

– En tavelvägg blir mycket mer levande om du har tavlor av olika storlek, och om du inte arrangerar dem hundra procent kant-i-kant-symmetriskt. Utgå från de största tavlorna och bygg sedan på med de mindre tavlorna omkring. Ett bra knep är att lägga ut tavlorna på golvet och prova runt innan du börjar spika i väggen, säger Mohammad Mohammadi.

Tavelväggen blir en viktig del av rummet och bör förstås harmonera med den övriga inredningen – med den kan även kontrastera.

– Att fånga upp färgtoner från möbler eller väggar i tavlornas motiv ger en känsla av helhet, och här kan även ramarna hjälpa till. Har du svart, guldigt eller silvrigt i inredningen till exempel blir motsvarande ramar runt tavlorna bra. Du kan också tänka tvärtom: Har du en ”ljus och fräsch” inredning med mycket vitt, grått eller beige så kan en tavelvägg med starka färger verkligen skaka lite härligt liv i rummet!

Posters ger frihet att skräddarsy

Det finns flera fördelar med att bygga din tavelvägg av posters. En är att posters helt enkelt är billigare än oljemålningar eller andra originalverk. Det ger dig större frihet att prova olika kombinationer, eller att byta ut delar av eller hela tavelväggen efter säg årstid och vilken känsla och stämning du vill ha i rummet.

– Beställer du posters från oss kan du också välja vilken storlek du vill ha på motivet. Då kan du skräddarsy din tavelvägg och fritt välja vilka motiv som ska vara mer framträdande. Du kan också få hjälp att designa din tavelvägg: Ange vilka bilder du vill ha och skicka in en bild på din vägg, så tar vi fram ett par olika förslag till dig.

Text: Tobias Christoffersson

Annons