Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 21 feb 2023

Så skapar du en personlig husskylt

En personlig husskylt som är både vacker och informativ ger ett fint första intryck av ditt hus och ditt hem. Hampus Tuhkasaari på Tuhkasaari Design tipsar om vad du ska tänka på när du väljer rätt skylt.

En husskylt, det är väl inget särskilt? Den ska ange gatunamn och/eller husnummer, inte mer med det? Jo, visst är funktionen viktigast, men en husskylt kan vara så mycket mer: Den kan vara vacker, harmoniera med husets stil samt inte minst ge ett personligt intryck av vem som bor där.

Designa din skylt som du vill ha den

Och vet du, du har stora möjligheter att designa din egen husskylt precis som du vill ha den.

– Du kan välja bland olika format och storlekar, olika typsnitt och färger för såväl text som bakgrund och bland olika sorters dekorativa ramar kring texten, säger Hampus Tuhkasaari på Tuhkasaari Design, som tillverkar många olika sorters skyltar efter personlig beställning via webbsidan BilligaSkyltar.se.

– Idag vill många ha husskyltar och husnummerskyltar med text i någon av de två typsnittsorter vi kallar gammaldags och lantligt, oavsett om man bor i ett äldre hus eller en mer nybyggt. Jag tror det är känslan av det genuina och tidlösa vi lockas av.

Välj en hållbar och prisvärd skylt

Riktigt gammaldags skyltar av emaljerad plåt finns ännu att få tag på, men de är ovanliga och är det klart dyraste alternativet. Vanligast är aluminiumplåt med påklistrad laminerad printfolie. Hampus förespråkar ett tredje alternativ:

– Vi skär ut våra budskap till skyltarna i skyltvinyl och applicerar på lackerad aluminiumplåt, allt görs för hand i vår verkstad. Det ger en struktur och ett djup som påminner om en klassisk emaljskylt, men framför allt en bättre hållbarhet. En standardfolierad skylt har en livslängd utomhus på cirka 3-5 år, skyltvinyl kan hålla upp till 10 år utan större bekymmer.

Ge bort en rumsskylt

Gatunamn, husnummer och ibland även familjens namn är vanligast på hus- och fasadskyltar, medan familjens namn och/eller kanske en välkomnande hälsning är vanligast för en skylt på dörren. Det finns olika sätt att fästa skylten på.

– Du kan få din skylt hålad för att kunna skruva upp den eller med dubbelhäftande tejp som även den fäster mycket bra. För en skylt som ska sitta på staket, grind eller träfasad väljer många att skruva fast skylten, för en yta som är känsligare, som till exempel dörrträ, eller svårare att skruva i är tejp bättre, berättar Hampus.

En annan sorts skylt som också är populär är en rumsskylt att ha inomhus som anger till exempel ”Tvättstuga”, ”Badrum”, ”Gäststuga”, ”Skafferi” eller varför inte ”Tonåring”…

– En rumsskylt med ett kärleksfullt eller skämtsamt budskap kan också vara en uppskattad present.

Text: Tobias Christoffersson

Annons