Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 18 maj 2024

Så ser den perfekta förlovningsringen ut

Livets viktigaste smycke är en liten sak som kräver stor eftertanke. – Vigselringen ska inte konkurrera ut förlovningsringen, det ska vara en symbios där ringarna förstärker såväl varandra som hela looken. De ska spegla din stil och din personlighet, säger Emelie Blom, medgrundare av Cravingfor, som designar och tillverkar förlovnings- och vigselringar.

Förutom kärleken i sig, och det förhoppningsvis jakande svaret, så är ringen en oerhört stor del av ett frieri. Den kräver därför både planering och eftertanke.

– Vissa kunder vet precis vad partnern vill ha men många är osäkra. Det har blivit populärt att fria med en lånering, för att sedan designa eller välja ut den perfekta ringen tillsammans

berättar Karolin Leeb.

Hon och Emlie Blom är grundarna bakom Cravingfor, och till vardags hjälper de par genom hela ringprocessen, från design till val av diamanter och typ av slipning.

Se till din personliga smak

Emelie ser framförallt tre huvudspår gällande vigselringar; den klassiska solitärringen, haloring med en krans av diamanter, liksom vintagelooken som inspireras av diamantringar från förr.

– Trender kan vara bra att inspireras av men det viktigaste är din personliga smak, konstaterar hon.

För ett perfekt slutresultat behöver man se till helheten, något som många glömmer bort när de väljer förlovningsring, menar Karolin.

– Vigselringen ska inte konkurrera ut förlovningsringen, det ska vara en symbios där ringarna förstärker såväl varandra som hela looken. De ska passa perfekt tillsammans och spegla din stil och din personlighet, säger hon.

Vissa praktiska aspekter är också viktiga, som att undvika diamanter hela vägen runt för att slippa slitage på insidan, liksom färgade ädelstenar – vilka är vackra men svårskötta.

– De är mycket känsligare än diamanter och påverkas negativt av exempelvis solkräm och hårspray, säger Emelie Blom.

Två varianter av diamanter

Idag finns både naturliga och labbodlade diamanter, där de senare ger mer sten för pengarna.

– Labbdiamanter har länge varit populära i USA och har blivit allt vanligare även här de senaste åren. Stenarnas egenskaper är desamma, skillnaden går bara att se med speciella instrument. En labbdiamant har ett mycket bättre pris – däremot inte samma andrahandsvärde som en naturlig diamant, förklarar Emelie.

Redesigna en gammal ring

Och om det trots allt visar sig efter ett par år att den diamantring som en gång verkade så rätt börjar kännas daterad så finns en lösning.

– Då kan vi designa en ny ring tillsammans med kunden, men använda befintligt guld och diamanter. Affektionsvärdet behålls och man betalar endast för arbetet, säger Karolin.

 

Cecilia Bäcklund

Annons