Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Mäklare 26 feb 2022

Så säljer du ditt hus utan stress

Många som ska sälja sitt hus upplever stress och osäkerhet inför vad som kanske är livets största affär. Nya tjänsten Norban erbjuder ett nytt sätt att sälja som ger dig mer tid, större chans att hitta rätt köpare och nå ditt drömpris. Har du tur slipper du dessutom betala ett öre.

Alla branscher behöver med jämna mellanrum förnyelse, och nu är det av allt att döma mäklarbranschens tur. Med sin utmanare Norban håller grundarna Per Hedenström och Adrian Miller på att rita om kartan för hur en bostadsaffär går till.

– Grundtanken är att du som säljer ska få mer tid att göra försäljningen och bättre kontroll över hur affären går till. Därtill nå fler intressenter och betala mindre i mäklararvode jämfört med en traditionell försäljning. Sälja ditt hus på dina egna villkor helt enkelt, säger Adrian Miller.

Han är själv managementkonsult och strateg, medan Per Hedenmark har 15 års erfarenhet som mäklarchef med ansvar för mer än tio tusen bostadsaffärer.

En förmarknad på dina egna villkor

Deras modell: en kombination av mäklartjänst och marknadsplats. Säljaren publicerar via en app information om sin bostad på en förmarknad, som finns på företagets hemsida och tiotusentals besökare varje vecka. På så vis når säljaren direkt tusentals potentiella köpare som kan se bostaden, gilla den och följa den.

– Du vet i regel att du vill sälja ditt hus lång tid innan du faktiskt bestämmer dig för att göra det och anlitar en mäklare för affären. På vår Pre-Market kan du lägga ut ditt hus eller din lägenhet precis när du vill och med den information du vill, och sedan bygga på efterhand. Du samlar följare och får ett intryck av intresset. Även om du inte är redo att sälja än, så kanske du vill lyssna om du får ett bra bud?

Köparen kan betala arvodet

När kunden känner sig redo kopplas mäklaren in, fixar fotografering, lägger ut en genomarbetad annons på förmarknaden och hjälper sedan till med allt genom affären precis som en ”vanlig” mäklare, inklusive att lägga ut bostaden på den öppna marknaden när det känns aktuellt.

– Det vill säga om det behövs! 52 procent av våra kunder når sitt drömbud redan på vår Pre-Market, så mer än hälften av våra bostäder hinner alltså aldrig ut på hemnet. Vi publicerar 20 nya bostäder varje dag och har på kort tid sålt bostäder för mer än 2 miljarder kronor, säger Adrian Miller.

Mäklararvodet då, hur fungerar det? Även här är Norban nyskapande. För alla affärer är arvodet 30 000 kronor, och säljs ditt hus på öppna marknaden betalar du som säljare. Men: säljs huset på förmarknaden betalar köparen arvodet – och din bostadsaffär behöver inte kosta dig ett öre.

Annons