Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil 24 jan 2024

Så klarar hunden vinterns snö och kyla

Hur klarar sig hundar utomhus när snön faller och kylan tränger på? När är det dags för ett värmande täcke på hundpromenaden? Villanytt tog kontakt med Josefine Bengtsson på Arken Zoo för några tips på vägen.

När första snön börja falla upplever Josefine Bengtsson att det blir rusning till Arken Zoo. Högst upp på listan står värmande täcken till hunden.

Generellt klarar hundar en hel del kyla, men det är väldigt individuellt, menar Josefine.

Lär känna hundens signaler

Hundens känslighet för kyla beror till viss del på ras, storlek och hur tjock pälsen är. Små raser har en tendens att frysa mer och vissa hundraser med långa öron kan vara extra känsliga.

Att hunden har lång päls behöver inte betyda att de inte fryser. Det är hundens underull som avgör hur den klarar att stå emot kylan.

– Det är bra att lära känna sin hund och signalerna. Ofta blir de mer spända, kan börja skaka och se obekväma ut. De kan också börja lyfta på tassarna och stå på tre ben. Svansen är ofta nere eller slokar mellan benen, berättar Josefine.

Täcken och overaller

Precis som för människan är det viktigt för hunden att hålla igång på den kyliga promenaden. Men är det minusgrader kan det behövas lite hjälp på vägen för att hålla värmen och undvika att hunden fryser. Både nakenhundar och rottweilern kan behöva ett täcke på sig, berättar Josefine.

– Det finns en mängd olika typer av värmande och vattentäta täcken. Varianterna är många om det ska tåla väta eller vara lite tjockare och fodrade. Du kan också tänka lager på lager med en fleece under och ett vattentåligt täcke över. Det är som när vi själva ska klä oss.

Hundoverallen är ett annat värmande täcke som går ner över benen. Dessa passar hundar som har mycket päls och gärna vistas i snö.

– Det är lätt att det bildas snökockor i pälsen och det är inte så kul med tre kilo snö som hänger, menar Josefine.

Skydda tassar mot kyla och salt

En utsatt kroppsdel hos hunden är tassarna, där både kyla och salt kan vara besvärligt. Särskilt för de som bor i storstäder kan det vara svårt att undvika saltet. Ett annat känsligt tillfälle är när det är skare, då kan det vara lätt för hunden att skära sig.

– Det är absolut inte fel med skor om det behövs. Men försök framförallt att undvika att gå på salt. Saltet kan torka ut tassarna och skapa sprickor och då är det viktigt med tassalva för att hålla de mjuka. Det finns också en impregneringsspray som skyddar mot snö. Bada och tvätta heller inte hunden för ofta med schampoo. Det torkar ut det naturliga fettet som skyddar mot kyla, avslutar Josefine Bengtsson.

Text: Eva Rydinger

Annons