Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Bilar | Ekonomi | Motor 12 okt 2022

Så investerar du i din drömbil

Har du en drömbil du går och suktar efter att någon gång få äga? Kanske är ”någon gång” inte så långt borta som du tror. Marknaden för klassiska bilar och samlarbilar håller på att öppnas upp, och den där drömbilen kan faktiskt också vara ett smart sätt att placera dina pengar.

Tänk att du har din vanliga bil, din bruksbil som du använder till 95 procent av dina resor och transporter. Men att du också har en annan bil, bilen du drömt om, bilen du älskar – och att den bilen dessutom är en klok investering.

– Klassiska bilar och samlarbilar är inte längre bara för raggare, mekare eller överklassen. En klassisk bil kan vara en riktigt bra investering för vem som helst. Tänk på bilen du vill ha, inte bilen du måste ha, och tänk att du köper den istället för – eller som komplement till – att placera i aktiefonder, fastighet, konst, vinkällare eller liknande, säger Jacob Odqvist på Bidders Highway, en auktionsplattform för entusiast- och samlarbilar.

Nyare klassiker ökar i värde

Klassiska bilar och samlarbilar, då tänker de flesta sannolikt i första hand på flotta sportbilar från andra halvan av 1900-talet, alla kärleksfullt vårdade ”amerikanare” runtom i landet och kanske även våra svenska klassiker som Volvo Amazon med flera. Men Jacob berättar att spektrat är mycket bredare än så:

– Nu börjar även speciella bilar från sent 90-tal och tidigt 00-tal bli klassiker, och värdet på många modeller har ökat ordentligt de senaste åren. Flera BMW M3 eller Mitsubishi EVO till exempel, men även vissa enklare bilar som Golf GTI-modeller.

En öppnare marknad för fler

Marknaden för klassiska bilar och samlarbilar har länge varit svår att navigera på för både köpare och säljare som inte är mycket erfarna och kunniga.

– På den öppna marknaden har i ena änden funnits specialiserade handlare med ofta mycket höga priser och i andra radannonser på olika marknadsplatser med bristande information och trygghet för den ovane. Sedan har många objekt aldrig nått den öppna marknaden utan varit avhängiga av rätt kontakter.

Dedikerade auktionssajter, specialiserade på klassiska bilar har de senaste åren dykt upp i bland annat USA och Storbritannien och delvis ritat om kartan där. Nu är det Sveriges tur.

– Det ska bli lättare att hitta, köpa och sälja klassiska bilar på ett tryggt och smidigt sätt. Vi på Bidders Highway till exempel lägger upp nya bilar till auktion varje dag. Alla objekt är noggrant utvalda, i annonserna finns detaljerad dokumentation och 150-200 bilder på bilen, och du måste logga in med bank-id för att kunna buda.

Jacob Odqvist hoppas att en öppnare marknad inte bara ger ett ökat intresse för klassiska bilar och samlarbilar, utan även ett större utbud.

– Det står mycket fantastiska bilar i garagen i det här landet som ingen vet om, vi hoppas att fler får se dagens ljus igen.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons