Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 14 mar 2023

Så inreder du sovrum på liten yta

Trånga sovrum i fritidshuset eller många barn i familjen bäddar för att tänka till med kvadratsmart inredning och smarta lösningar. Magnus Hjalmarsson på Bonus Möbler i Östersund har koll på vilken säng som kan göra jobbet. 

Efterfrågan på kvadratsmarta sängar för den trånga fjällstugan är vardag för Magnus Hjalmarsson på Bonus Möbler som med sitt fjällnära läge möblerar många stugor på fjällorter som Åre, Vemdalen och Bydalen. Jag upplever att compact living blir allt vanligare, inte bara i fritidshus och fjällstugor. Därför vill jag slå ett slag för familjesängen som är en kvadratsmart lösning för begränsade utrymmen.

Familjesäng smart för storfamiljen

Ja, även det faktum att många lever i storfamiljer har satt kvadratsmart inredning på kartan. Och inte sällan ändrar sig antalet barn som har behov av sängplats under olika veckor. Många sovplatser på få kvadratmeter kan därför vara en utmaning.

Det kan vara lite klurigt att få ihop det, och det är en ekonomisk fråga så klart, men många löser det med att tänka lite smart och att barnen får dela rum. Här är familjesängen jättebra!

Våningssäng eller familjesäng?

Så vad är skillnaden på en våningssäng och familjesäng? Egentligen är det samma sak, berättar Magnus, men familjesängen har en bredare underbädd, upp mot 140 cm och ger plats både åt en vuxen och ett barn. Det kan bli trångt i en smal våningssäng som ibland inte håller mer än 90 cm.

Den bredare underdelen gör att det kan få plats upp till två vuxna eller om man så vill, en vuxen och ett barn, därav namnet. Familjesängen används också gärna som en borg i barnrummet. Våra kunder berättar ofta att barnen gillar att göra en koja av sängen!

 

Hållbar tillverkning

Många som söker familjesäng i butiken eller på bonusmobler.se uppskattar att sängarna är svensktillverkade och av massiv, svensk furu. Detta ur en ren miljöaspekt. Magnus tipsar också om att försäkra sig om stabiliteten i konstruktionen, att kunna sova tryggt på överbädden måste vara en självklarhet.

Man vill ha ett säkert, stabilt och hållbart alternativ när man köper nytt. Överbädden har skydd för att hindra den som sover att ramla ner. Man vill också ha en säng som är lätt att sälja vidare, när och om den dagen kommer.

Valfri madrasskomfort

Fördelen med familjesängen är att det går att välja vilken kvalitet och tjocklek på madrassen som man behöver. För en ungdom eller vuxen människa kan det vara bra med en madrass med fjädring för att få upp komforten.

Ja, det finns allt från enklare skummadrasser till mer exklusiva alternativ. Vi har också vändbara madrasser, mjuka med perforerad yta på ena sidan och fast på den andra. Många frågar om vilken maxvikt sängen har och med våra kan vi lova ca 100–120 kg, men de klarar högst troligt ännu mycket mer, avslutar Magnus Hjalmarsson.

 

Läs mer om var du hittar möbler för att maximera sovrummet >>

bonusmobler.se.

Skribent: Eva Rydinger

Annons