Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 4 aug 2018

Så höjer du mysfaktorn i vinter

Array

En av innovationerna som överlevt och står sig än i dag är den vedeldade gjutjärnsspisen som revolutionerade hela vårt förhållningssätt till matlagning, trygghet och värme på 1800-talet. Nu växer värmetrenden i de svenska sommarstugorna.

Naturlig mötesplats

Det blir allt mer populärt att värma upp sommarstugan och skapa en naturlig mötesplats för hela familjen med antingen den klassiska gjutjärnskaminen eller vedeldade spisen. På Josef Davidssons Eftr i småländska Reftele har man märkt av det nya intresset för de gamla innovationerna.

– Det har blivit en riktig revival för vedspisar och kaminer i gjutjärn, säger Markus Andersson, en av två bröder som äger och driver Josef Davidssons Eftr. i småländska Reftele.

Oden hetast i höst

Hetast i höst är Oden 6300. Byggd av 100 kilo gjutjärn lagrar Oden värmen bättre än kaminer av plåt och med en design som känns modern. Oden finns i fyra olika utföranden; på ben, med konvektionssidor eller i svart eller ljusgrå täljsten. Oden finns i tre varianter och du kan enkelt välja vilken som passar din stuga bäst. I grundutförandet står kaminen på fyra ben, men du kan också välja en modell med konvektionssidor eller med hölje av täljsten. Du kan ansluta kaminen uppåt eller bakåt och den kan enkelt ställas på ett golvskydd eller en glasskiva på golvet. En nyhet i sortimentet av österrikiska kvalitetsspisar är Viking 40. Som namnet antyder är modellen en 40 centimeter bred vedspis som gör det supermoderna köket tidlöst. Hela hällen fungerar som en smart kokplatta och du kan välja till en glaskermikhäll för att få ett modernare uttryck.

Klarar dagens miljökrav

Vedspisen är en riktig klassiker som blivit trendig även i det moderna huset och sätter extra färg hemma i stugan. Modellen som säljer bäst i Sverige är Viking 30.

– Det är en tidlös klassiker som är liten och lättplacerad, säger Markus Andersson.

Annons