Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 8 jun 2024

Så hittar du riktigt bra sängkläder

Att det är skillnad på lakan och lakan har du säkert märkt. Kristian Hesselberg hos Abate berättar om fördelarna med och den speciella känslan hos sängkläder av 100 procent bomull av högsta kvalitet.

Vad var och en gillar bäst är först som sist förstås en smaksak. Olika tyger, väver och material har olika egenskaper som uppskattas olika av olika människor, vid olika tillfällen rentav. Ett svalt och tunt lakan kan vara extra skönt på sommaren till exempel. Två som funderat mycket på det här är Kristian Hesselberg och Leo Andersson, båda piloter från Norge. De var så pass missnöjda med marknadens utbud av riktigt bra sängkläder att de beslöt sig för att skapa sina egna.

Bomull med de finaste trådarna

De fastnade för sängkläder av 100 procent bomull.

– Då vi människor svettas hela natten när vi sover är en av de viktigaste egenskaperna hos bra sängkläder att kunna absorbera fukt och fetter från kroppen, så att du vaknar pigg och fräsch. De flesta naturmaterial gör detta bra och bomull gör det särskilt bra. Syntetiska ämnen som till exempel polyester tar däremot inte lika bra upp fukt och fetter, som då sitter kvar på kroppen i större utsträckning, berättar Kristian.

Så långt bomull. Men det är även skillnad på bomull och bomull. Till sina sängkläder under namnet Abate har Kristian och Leo valt ut så kallat Giza-bomull från Egypten, känd för sin höga kvalitet.

– Trådarna från den bästa bomullen blir unikt starka. Det gör att du kan använda mycket tunna, fina trådar när du väver. Resultatet är finare, luftigare och mjukare tyger, i detta fallet sängkläder, som också behåller sin mjukhet och kvalitet över tiden. Många av våra kunder kan knappt förstå att sängkläderna de har fått är gjorda av ren bomull, eftersom det är så mycket mjukare än normalt.

Två mått att fråga efter

För dig som vill hitta bomullslakan av riktigt hög kvalitet tipsar Kristian Hesselberg om två mått att fråga efter: trådtäthet och så kallad single ply.

– Trådtäthet mäter hur många trådar ett tyg har per kvadrattum, ju fler desto tunnare trådar och därmed högre kvalitet. Leta efter en trådtäthet mellan 300 och 400 – våra lakan har 430. Titta också efter om sängkläderna är single ply, enkelskikt eller multi ply, dubbelskikt och välj single ply, som garanterar att bättre fibrer använts.

Till sist: Hur sköter jag mina sängkläder bäst?

– Optimalt är tvätt i lägre temperatur, till exempel 40 grader, efter en veckas användning. Då minskas slitaget på tyget samtidigt som uppsugningsförmågan medan du sover förblir intakt. Med Abate-sängkläder behöver du förresten inte sköljmedel, då de behåller sin mjukhet naturligt ändå.

Text: Tobias Christoffersson

Annons