Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Båtar | Motor 13 jun 2022

Så hittar du rätt motorbåt

Funderar du på att skaffa motorbåt? Ta reda på vilken sort som passar dig bäst! Julia Berndtsson på Myggenäs Marin ger en snabbguide och tipsar om svensk och finsk kvalitet.

Att ge sig ut på havet eller sjön i en egen båt ger en alldeles särskild känsla av frihet som måste upplevas. Att köpa och äga en motorbåt behöver inte vara svårt, men det finns samtidigt en del att tänka på för dig som vill göra det för första gången.

– Hur du vill använda din motorbåt avgör valet av sort och modell. Vill du ha en båt mest för dig själv och kanske någon till eller för hela familjen eller vännerna? Blir det fisketurer, dagsutflykter med strandhugg eller längre färder och övernattning ombord? Vill du kanske klyva vågorna med lite mer fart? Allt är möjligt, säger Julia Berndtsson hos Myggenäs Marin, båtbutik, motorleverantör och serviceverkstad på Tjörn i Bohuslän.

Välj rätt båtmodell

Vilken båtmodell ska man välja?

– En öppen styrpulpetsbåt med utombordsmotor är den vanligaste motorbåten, perfekt för fisketurer, utflykter och färder längs kusten. En bowrider har två sittbrunnar bakom en stor ruta. Du har en dörr i mitten så du har fördelen av en öppen båt men bra med vindskydd för dig och dina passagerare. En daycruiser är en båt med plats för övernattning och har ofta lite kraftigare motor. Om man inte övernattar kan man alltid använda kojplatsen för förvaring.

En hyttbåt har bra utrymme i aktern, väderskydd inne i hytten och ofta kojplatser. Bra för dig som vill förlänga säsongen.

Svensk och finsk kvalitet

Vad gäller material så är de allra flesta nya motorbåtar idag gjorda av glasfiber eller aluminium. Utbudet av båttillverkare och märken är stort. Kolla runt på nätet, besök båtaffärer med showroom och mässor och se vad du gillar.

– Vi har fastnat för två svenska och två finska märken som vi tycker ger såväl nybörjaren som den mer erfarne båtägaren god kvalitet, prestanda och design. Sandström är en av Sveriges största tillverkare av fritidsbåtar, Micore från Lidköping har växt och blivit en av Sveriges mest spännande båttillverkare, finska AMT har smarta lösningar och starka sjöegenskaper, Silver har design med det lilla extra, berättar Julia Berndtsson.

Smidig förvaring och service

Till slut kort om några praktiska saker: båtförvaring, upptagning, sjösättning, service och underhåll.

– Vi erbjuder ”all inclusive”-lösningar där vi tar hand om din båt under vintern, tar upp och sjösätter den och ger all service och underhåll. Ett smidigt alternativ, inte minst för förstagångsägaren. Då slipper du det tråkiga med båtlivet, och det som många tycker är krångligt.

Text: Tobias Christoffersson

Annons