Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Så hittar du bra konst online

Tiden då konst främst upplevdes på fysiska utställningar är förbi. Nu hittar de flesta konst- och inredningsintresserade sina nya tavlor och skulpturer via mobilen eller surfplattan. Men om man inte vet var de kvalitativa verken samlas, så tvingas man tyvärr scrolla igenom tusentals bilder av amatörmässiga alster. Timofey Makoveychuk på konstplattformen Konst.se, tipsar om hur man hittar bra konst.

 

I tider när alla hobbykreatörer kan publicera sina alster, så är det skönast att söka konst på webbgallerier där någon handplockat de bästa verken, och gallrat ut de sämre. Timofey tillägger:

– Och med bra sökverktyg, som här på konst.se, så kan man ännu enklare få fram de motiv-teman, stilar, färger eller format som man söker. Så, även om man kan hitta Sveriges största urval av originalkost här, så kan alla besökare selektera visningen efter sina egna önskemål.

Bra sökfiltrering är särskilt värdefull när man söker konst för en viss plats med ett visst utrymme och vill att verket ska matcha eller avvika från rummets övriga färger, stämning och möbler.

Våga fråga konstnären

En spännande målning eller glasskulptur kan bli ännu mer intressant om man får veta konstnärens avsikt eller inspirationskälla.

-Ja, instämmer Timofey. Det kan finnas underliggande tankar med verket som även har stor betydelse för dig som betraktare. Och kanske ser du något mer i verket först när konstnären avslöjat det för dig. Därför kan du alltid skriva frågor och funderingar direkt till våra konstnärer, och ofta svarar de gärna direkt. En annan fördel med att söka konst på ett riktigt online-galleri, i stället för att leta konstnärer i sociala medier och på nätet allmänt, är att vi har en kundtjänst som hjälper dig. Då kan man snabbt få experttips, trygga förklaringar och förslag på verk med särskilda egenskaper.

Bra konst finns i alla prisklasser

Myten om att bra konst bara är för de rika stämmer inte. Villanytt testar att begränsa pristaket i sökningen på konst.se, och får då upp många originalverk från populära konstnärer.

-Söker du konstverk inom en viss budget så filtrerar du enkelt prisnivån. Du behöver alltså inte leta länge för att hitta konst som får ditt hjärta att slå lite extra hårt, avslutar Timofey.

Text: Tom Swales

Annons