Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 12 apr 2024

Så gör du ditt trädäck snyggt igen enkelt

Många är de trädäck i vårt land som behöver en uppfräschning ungefär just nu: Efter vintern och innan utemöblerna kommer ut. Pia af Klinteberg hos JAPE berättar hur du själv i två steg enkelt och effektivt får bort all påväxt och tvättar rent och snyggt.

Det är nu, när vårsolens strålar börjar värma igen, som vi liksom återupptäcker vår trädgård och våra uteplatser igen efter vintern. Härligt är det, men… inte alla återseenden är alltigenom kära. Just som du ska sätta fram utemöblerna inser du: Trädäcket ser ju faktiskt inte så trevligt ut, längre. Kanske var det några år sedan det fick lite kärlek? Nåväl, det är lätt fixat!

Viktigt få bort all påväxt

Att göra ett smutsigt trädäck med påväxt av alg eller lav rent och snyggt igen behöver varken bli ett stort eller särskilt komplicerat projekt.

– Tvärtom är det ett jobb du lätt kan göra själv, utan att behöva anlita hantverkare eller lägga ner en förfärlig massa tid. Vi rekommenderar en tvåstegsmetod där du först behandlar din trall med ett medel som dödar all påväxt, och sedan tvättar rent med ett annat medel, berättar Pia af Klinteberg, vd för JAPE som gör underhållsprodukter för många olika utomhus- och inomhusmiljöer.

JAPE:s eget medel mot påväxt Grön-Fri är marknadsledande och fungerar på alla utomhusytor, målat såväl som obehandlat: Trä, puts, sten, tegel, betong, plåt, plast med mera.

– Skulle du bara använda ett rengöringsmedel på ditt trädäck så kan det till en början se ut som att påväxten försvinner, men ofta finns sporer kvar i träet och snart är problemen tillbaka igen. Ett medel som Grön-Fri dödar verkligen all påväxt och förebygger dessutom ny.

Väder och vind eller tvätt

Hur går det då till? Applicera på träytan med pensel eller lågtrycksspruta för jämn täckning. Det måste vara frostfritt och helst inget regn de första tolv timmarna.

– Har du sedan tålamod kan du låta väder och vind tvätta rent under ett års tid eller två – det är vanligt vid behandling av tak. Men jag gissar att du kanske vill ha ditt trädäck snyggt lite snabbare än så! Applicera då dagen efter – eller senare – rengöringsmedlet, gärna förstås vårt REDO Trä-Rent, på samma sätt och låt verka några minuter. Borsta sedan ytan i träets fiberriktning, med trallborste eller, om ytan är hårt smutsad, stålborste. Skölj av med vatten – klart! säger Pia.

Fortsätter du att ta hand om ditt trädäck med regelbundet underhåll så här, så kommer du att ha glädje av det i många år framöver.

Text: Tobias Christoffersson

Annons