Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Bilar | Djur | Livsstil | Motor 31 okt 2018

Så gör du bilresan trygg för din hund

Array

Ska du ut på bilsemester och vill ta med dig hunden på resan? Hur reser hunden på ett säkert sätt? Ursula Lige-Berglund, ansvarig för hälso- och skadeförebyggande frågor på Sveland Djurförsäkringar, tipsar om vad du bör tänka på om du ska resa långt med ditt husdjur.

Det börjar lacka mot jul och familjen planerar att resa iväg till släkt och vänner över julhelgen, men vad gör ni av hunden? Kan hunden följa med på bilresan? Visst går det bra att resa med hunden, men hundens resa behöver planeras lika noga som övriga familjens. Det är självklart att spänna fast oss själva när vi ska åka med bilen, men lika viktigt är att hunden får en trygg och säker bilfärd.

– Slarva aldrig när du transporterar hunden i bilen! Det är direkt livsfarligt att ha ett djur löst i bilen under resan. Det bästa för att hunden ska få en säker resa, är att den åker i en godkänd transportbur, säger Ursula Lige-Berglund. Helst ska hundens bur vara placerad i bagageutrymmet, då är den mest säker vid en eventuell krock. Buren ska vara så pass stor att hunden kan stå och ligga i naturlig ställning, detsamma gäller om du transporterar en katt. Det finns också godkända säkerhetsselar som är speciellt anpassade till hundar, men se till att du väljer en krocksäker sele. Skulle olyckan vara framme och hunden är lös i bilen, kan den fara fram i bilrutan med stora skador till följd för alla i bilen. Även en liten hund som en chihuahua som väger runt två kilo, kan väga uppemot 80 kilo vid en krock i 50 km/h.

Du är skyldig som djurägare att se till så ditt husdjur mår bra under hela bilsemestern. Ska du köra långt bör du planera in många pauser för rastning, mat och vatten. Hundar måste få vatten och rastas minst var sjätte timme, gärna oftare, och tänk på att inte lämna ditt djur ensam i bilen långa stunder.

– Är det vintertid, ska du inte lämna djuret ensam i bilen mer än stund. Även om din hund har päls, kan den förfrysa om det är kallt ute. Bind aldrig hunden i dragkroken när ni pausar! Glömmer ni av hunden och kör iväg och hunden fortfarande är bunden, går den en säker död till mötes. Statistik säger att det här är vanligare än vad vi tror, berättar Ursula.

Det är bra att ha tecknat en försäkring för ditt djur innan resan. På www.sveland.se kan du läsa mer och även teckna försäkring, så har också ditt husdjur ett säkert skydd på semestern! Trevlig resa!

Annons