Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 26 jun 2021

Så fungerar det smarta hemmet

Teknik kan vara helt fantastiskt och roligt. Det ska fungera felfritt och vara något som gör jobbet lättare och enklare. Ett automatiserat hem är laddat med sensorer som tänder och släcker lampor, ger dig notiser om någon rör sig utanför eller inne i hemmet. Jonathan Limén, produktutvecklare på Telldus försäkrar dig om att ditt hem är i trygga händer med dagens teknik.

För någon är ett smart hem att varje morgon vakna upp till nybryggt kaffe och för en annan är det att komma hem till ett ljust och uppvärmt hem efter en lång arbetsdag. Genom att automatisera ditt hem kan du skapa nästan vilken lösning som helst som gör ditt liv lite enklare, lättare och bekvämare.

– Vi anser att ett smart hem är för alla, oavsett vem du är eller hur du bor, säger Jonathan. Visst vore det skönt att kunna tända och släcka hemmets alla lampor med ett enda knapptryck? Med hjälp av vår app kan du styra alla dina smarta enheter direkt i mobilen. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du lämnar något påslaget när du åkt hemifrån, utan löser det enkelt direkt i appen. Du kan även lägga till och ta bort enheter, skapa scheman och ha koll på både hemmet och sommarstugan utan krångel.

En bekvämare vardag

Oavsett vilken årstid, dag, eller klockslag kan du ha kontroll över ditt hem. Genom tekniken som förfinats och ständigt utvecklas blir det fler och fler lösningar som går att ladda ner till mobilen. Nya bilar har det, varför inte ditt hem? Genom att skapa scheman för dina enheter kan du luta dig tillbaka och låta hemmet skötas automatiskt. Se till att lampan i hallen tänds när det börjar skymma utomhus eller slå på motorvärmaren i lagom tid till dess att du ska åka till jobbet.

– Möjligheterna är oändliga, säger Jonathan. Försäkra dig om att ditt hem är tryggt och säkert både när du inte är där men även när du är hemma. Tänk att slippa fippla med nycklarna en mörk kväll utanför huset. Ställ in så att ljusen tänds innan du kommer hem. Det är inte bara lampor som går att automatisera utan även AC, rörelsedetektorer på dörrar och skåp, värme på eller av och allt funkar lika bra i husvagnen, båten och husbilen, tillsammans med en mobil bredbandsrouter.

Grannsamverkan på nytt sätt

När du åker iväg en längre tid, på exempelvis semester, kan du kolla med grannen om även han kan ta emot en notis från Telldus ifall det skulle röra sig någon där inne. Du får en notis men du vet att även grannen får en som då är närmare och kan i bästa fall lugna dig med att det inte var någon fara.

– På det viset kan man få igång grannsamverkan på ett nytt sätt, säger Jonathan. Om du hyr ut lägenheten, huset eller stugan kan du låsa in dina värdesaker i ett rum och skulle någon, mot förmodan, gå in där har du koll på det direkt. Även skåp går att sätta sensor på. Vissa skåp vill man kanske inte att alla ska ha tillgång till. Jag tänker på barskåpet när tonåringarna växer upp, säger han lite roat.

Text: Sabine von Borgstede

Annons