Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 19 apr 2024

Så får föreningslivet drömprojekt på plats

XL-hjälpen förverkligar små och stora byggprojekt för föreningslivet runt om i Sverige. En av de hugade entreprenörerna är Björn Peterson som driver XL-byggbutiken Norrby trä i Borås. Han berättar gärna om hur de gör en värdefull insats för att få ungdomar i rörelse och föreningslivet att leva.

När byggkedjan XL-bygg fyllde tio år startades initiativet XL-hjälpen. Med medel och muskler ville man ge tillbaka till det lokala samhället genom att ta ansvar för föreningslivet. Sedan dess har föreningar och organisationer runt om i Sverige fått stor hjälp med klubbrelaterade byggprojekt som de själva inte haft möjlighet att förverkliga och finansiera.

– Från början var tanken inte att XL-hjälpen skulle bli ett årligt uppdragsprojekt men behovet fanns och nu är det svårt att sluta, säger Björn Peterson.

En livlina för många föreningar

Varje år färdigställs åtta till tio byggprojekt runt om i Sverige, genom XL-hjälpen. Föreningar och organisationer får ansöka om att få sitt projekt utfört och det som blir utvalt ansvarar den lokala XL-bygghandeln för. Under 2023 fick initiativet över tusen förfrågningar.

– Många föreningar har det tufft ekonomiskt, det är svårt att driva mindre klubbar och en ständig jakt på pengar, därför blir detta ett jättetillskott för många föreningar. XL-bygg har partners som gärna hjälper till, därför tar vi med oss en byggare på orten och löser byggnationen. Vi som byggbutik levererar material och en lokal byggare förverkligar projektet, berättar Björn Peterson.

Läktare och omklädningsrum

Ett grundvillkor för att en ansökan ska beviljas är att projektet är behjärtansvärt och att det gynnar många. Under årens lopp har det därför byggts många omklädningsrum och läktare till sportklubbar. Andra exempel är Rättviks viltjour som har fått en större flygträningsvoljär för skadade fåglar och en scoutstuga som har fått nya fönster.

– Som ordförande för Borås Basket vurmar jag själv för ungdomsidrotten, så detta initiativ är självklart för mig. Det som är extra roligt är att man blir engagerad i den aktuella föreningen och åker gärna ut på plats för att mäta upp och lura ut hur vi kan göra på ett snyggt sätt, avslutar Björn Peterson.

Text: Eva Rydinger

Annons