Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 4 dec 2020

Så får du rätsida på ett hus som lutar

Har ditt hus fått sprickor i fasaden, golv som lutar eller dörrar och fönster som börjat kärva? Med modern geoteknik kan du enkelt få bukt med  hus med sättningsproblem.

– Inför varje jobb utför vi en besiktning där vi tittar på skador och gör lasermätningar för att upptäcka nivåskillnader samt ett marktest, säger Sebastian Jönsson, försäljningschef för Sverige på Geobear, ett bolag som är experter på geoteknik.

Att ett hus börjar luta kan bero på fuktigheten i jorden som i sin tur påverkar byggnadsmaterialet. Att marken är för våt eller för torr, eller en vattenläcka, för dåligt packad jord, stora träd nära huset eller på grund av vibrationer från trafik eller närliggande byggen. Ofta kan det bero på en kombination av de här sakerna. Marken under husfundamentet har på ett eller annat sätt förlorat bärighet.

– Vilket material vi använder, hur mycket och vilka djup vi behandlar gör vi utifrån resultatet av marktestet.

Kan utföras året runt

– En fördel med den här metoden jämfört med traditionell pålning är att det går snabbt och smidigt och du kan bo kvar under tiden. Du är heller inte beroende av årstid eller väder. Att fylla ut med geopolymer kan du göra trots att det är 30 grader kallt ute, till skillnad från traditionella metoder.

Materialet man fyller med är expanderande geoplymer, som blandas ut med andra anpassade material för att stabilisera. Via små borrhåll sprutas tvåkomponentslösningen in utvändigt eller invändigt för att snabbt binda materialet som stabiliserar jorden och skapar det önskade lyftet.

Geobear började verksamheten i Finland redan på 80-talet. Idag finns man i flera länder, däribland Sverige.

 

Här kan du läsa allt om att köpa ny glasfiberpool.

Funderar du kring lagar och regler inför poolbygget? Läs mer på Boverkets hemsida.

Annons