Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Textil 12 okt 2021

Så får du perfekta rullgardiner 
- oavsett mörkläggande eller ljusfiltrerande!

Rullgardiner har så många fantastiska egenskaper, och dessa bör man verkligen nyttja. Många tänker bara på valet mellan de mörkläggande och de som mjukar upp dagsljuset, likt en plafond. Men, genom att använda alla möjligheter och göra rätt val så blir rullgardinen något som förhöjer inredningen, i stället för en nödvändig funktion. Villanytt tittar här på några avgörande faktorer, och får hjälp av experten Anton Persson på mairo.se.

1. Välja ljusfiltrerande eller mörkläggande?

Rullgardiner som helt utestänger ljuset är nästan standardvalet i de flesta sovrum. Förutom att utestänga solljus och eventuellt störande strålkastarljus från bilar, så får man även ett insynsskydd som känns tryggt. I badrum är det allra viktigast att hindra insynen, men trivsamt att få uppleva dagsljuset, och då väljer man en ljusfiltrerande avskärmning. 

– Ja, det gäller även i köket, och i synnerhet för ljuset som når matbordet. Störande och bländande solstrålar ska ju inte avgöra var man kan, eller inte kan, sitta runt matbordet. Med en riktig ljusfiltrerande gardinväv så får man in hela det behagliga dagsljuset, men på ett utjämnat sätt. Det blir som en mjukt lysande plafond, berättar Anton.

Mörkläggande rullgardiner väljs ibland även för rum där man ska projicera bilder, eller titta på bildskärmar. Till exempel rum för gaming, hemmabio eller konferens, men ska man stirra på en upplyst skärm så är kraven på mörkläggningen ändå inte absoluta.

2. BREDD: Välj en rullgardin som är bredare än fönstret, eller nischen

Den solavskärmande väven bör alltid vara bredare än fönstret, och ju bredare marginal som överlappar fönstret desto effektivare blir en mörkläggande rullgardin. Väven blir alltid lite smalare än den totala produkten. Det vill säga att med gardinens väggfästen, mekanismerna för upprullning, kärnan som väven rullas upp på, samt en eventuell kassett eller kornisch som gardinen rullas in i, blir helheten bredare än väven. Anton utvecklar:

– Sant, och det gäller inte bara de som helt utestänger ljuset. Mitt råd är att rullgardinens väv bör vara minst fem centimeter bredare än fönstret. Och sitter fönstren i fördjupade fönsternischer så sätter man gardinen på väggen ovanför nischen, och väljer en vävbredd som är minst femcentimeter bredare än nischen. Då upplevs väven vila fint mot hela väggen. Men, har man annorlunda förutsättningar eller behov, så är man alltid välkommen att ringa och få tips. Vi älskar att snacka rullgardin.

När man har flera fönster i rad, så blir det oftast elegantast och enklast att manövrera en enda bred rullgardin, som täcker fler fönster. Och i stället för att välja en standardbredd på varuhuset, så blir det alltid snyggare att måttbeställa från en leverantör som kan erbjuda ordentliga bredder.

– Ja, folk uppskattar verkligen att de kan få sina måttbeställda rullgardiner i exakt den bredd som de önskar. Ända upp till 230 cm för de flesta av våra vävar, faktiskt. Det är unikt, och gläder många inredningsintresserade, och vi planerar för att kunna erbjuda ännu bredare.

3. Kedja eller självupprullande rullgardin?

Kulkedja eller fjädrande, även kallad självupprullande eller återfjädrande rullgardin, är främst en fråga om bekvämlighet och smak. Anton infogar några detaljer, som är värdefulla att veta.

– Många fjädrande solskydd som säljs i butiker har så brutalt snabb mekanism att gardinen ibland skadas när den rullats in, med ett nästan explosivt ljud. Därför har alla våra fjädrande rullgardiner en mjukstängande funktion, som blir tryggare, behagligare och faktiskt lite effektfull också. 

Vill man upprätthålla en stilren och minimalistisk inredning så kan en återfjädrande vara rätt val, eftersom man då slipper den hängande kulkedjan.

4. Välj miljösmarta rullgardiner – undvik ohälsosamma material

En stor del av inomhusluften möter den avskärmande vävens stora yta, i nedfällt läge. Och om materialet innehåller dåliga plaster, okontrollerade impregneringsmedel eller flyktiga ämnen som frigörs i inandningsluften, så kan hälsorisker uppstå. Risken ökar ju längre bort från det svenska regelverket som rullgardinen har tillverkats.

– Ja, och frakter från Asien ger ju klimatavtryck, som allt fler vill undvika. Att vi på Mairo själva tillverkar våra solavskärmande produkter här i Sverige, värderas högt av många kunder. Dels kan vi då garantera att vi använder återvunnen polyesterväv, aluminium och återvunnen plast. Och kanske sover man lite bättre om man vet att rullgardinen tillverkats av vår personal under sjysta förhållanden, säger Anton.

Andra fördelar med de svensktillverkade är att man, som kund, kan kontakta tillverkaren direkt vid frågor eller problem.

5. Lätt att undvika spindelnät, damm och smutsfingrar på rullgardinen

Att upptäcka fläckar och smuts på sina eleganta gardiner är oerhört störande. Med kvalitetsgardiner medföljer oftast råd om hur fläckar enkelt tas bort på just det vävmaterialet. Risken är annars stor att man använder fel medel och fläcken blommar ut. Men generellt så kan man oftast ta bort fläckar på både ljusfiltrerande och mörkläggande, såvida de inte är av billigaste kvalitet. Anton tipsar om att undvika vätskor, och i stället sudda bort fläckar med ett radergummi som inte luddar. Han förklarar hur deras kunder helt slipper problemet med spindelnät, damm och smutsiga fingeravtryck på sina rullgardiner:

– Enklare modeller som har en list inskjuten i fållen nedtill, får lätt fingeravtryck eftersom man greppar väven, när man drar ner. Men det slipper man om man väljer rullgardiner med en rejäl och tydlig bottenlist av aluminium, som i stället omsluter vävens nederkant. Då greppar man alltid i aluminiumlisten, som är lätt att hålla ren, i stället för att fingra på väven. En sådan bottenlist får kunden alltid, utan extra kostnad, på både ljusfiltrerande och mörkläggande varianter. Och man kan välja snygga färger på den här bottenlisten, som dessutom har lite mer tyngd så att gardinen alltid är slät och utsträckt.

För att förhindra beläggning av damm och spindelnät, när solskyddet är inrullat, så kan man välja en skyddande kassett för rullgardinen. Anton visar hur den rullar upp sig, och in i aluminiumkassetten som kan liknas vid en diskret kåpan, eller subtil kornisch. Därmed är gardinen skyddad mot stötar och slag, något som Villanytt gärna applåderar eftersom det betyder fräscha gardiner under en längre livslängd.

6. Välj en väv till rullgardinen som bidrar till rummets känsla

När man surfar bland solavskärmningar på nätet, så kan det vara svårt att föreställa sig hur vissa väver kommer att upplevas i hemmet. Att få en bra uppfattning om vävens transparens och färgnyans är särskilt viktigt när man ska köpa ljusfiltrerande, i högre grad än beställning av mörkläggande rullgardiner. Detta eftersom de ljusfiltrerande upplevs mer under vaken tid.

Anton har konkreta förslag angående designvalet:

– Gardinerna utgör ju en stor yta, när de är utrullade, och designen kan därför bidra till upplevelsen av rummets stil. Men, vi vet att det kan vara svårt att välja väv, och det har vi löst i vår webbshop. Kunderna kan nämligen beställa hem gratis vävprover, så att alla kan se hur deras rullgardin kommer att passa in i hemmet. Eftersom vi har egen tillverkning, ordermottagning och materiallagring, så är tygproverna på väg till kunden redan inom 24 timmar. Att vi ansvarar för hela processen är också förklaringen till att kundens måttanpassade beställningar skickas inom 5 arbetsdagar.

Villanytt synar fraktlöftena, valmöjligheterna och garantierna, och frågar Anton om de inte leder till att måttbeställda rullgardiner blir dyra?

– Nej, de som beställer från mairo.se, har en prisgaranti. Så om du hittar du en likvärdig rullgardin till lägre pris hos en annan producent, så matchar vi det priset.

Annons