Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Hälsa | Livsstil | Sport 30 nov 2023

Så får du helheten i din gymträning

Vill du komma igång och träna? Då är ett välutrustat gym med bra personlig hjälp en utmärkt utgångspunkt. Med en bra träningsapp därtill kan du sedan få ett helhetsupplägg för hur du kompletterar med till exempel rätt kost, träning hemma och löpning. Anna Stålnacke, grundare av Gymmet, tipsar om hur.

Har du bestämt dig för att äntligen komma igång och träna, men har svårt att välja hur? Eller vill du träna på olika sätt parallellt men vet inte riktigt hur du kan och bör kombinera olika träningsformer? En sak är säker: Det ena utesluter inte det andra, tvärtom. Olika sätt att träna och att verka för en hälsosammare livsstil kan komplettera varandra jättebra – men det är inte alltid lätt att hitta ett träningsupplägg som tar hänsyn till och integrerar alla delar. Du har ett program du gör på gymmet. Du har en app för löpningen, kanske en annan för diet och kosthållning och så vidare.

Kombinera gym- och hemmaträning

– För dig som vill börja träna, bli lite starkare och komma i bättre form så rekommenderar jag två saker: 1) Teckna medlemskap på ett fullutrustat gym där du får bra personlig hjälp. 2) Hitta en träningsapp som kan ge dig ett helhetsupplägg för din träning, säger Anna Stålnacke, grundare av och ägare till gymkedjan Gymmet Gym & Fitness Sverige och träningsappen XShapes, med användare över hela världen.

– Vi har velat skapa en träningsapp där du verkligen hittar allt du behöver. I XShapes finns mer än 80 olika träningsupplägg. Där finns träningsråd och en övningsbank med videoinstruktioner för gymmet men också för träning hemma. Jag vet själv att man inte alltid hinner komma iväg till gymmet, och då är det bra att kunna ta ett pass hemma som fortfarande är en del av ditt träningsprogram.

I appen finns även en träningsjournal där du dokumenterar dina framsteg, samt kostråd och mer än 500 recept för näringsriktiga måltider.

Var nöjd och gå inte ut för hårt

Anna Stålnackes råd till dig som är nybörjare: Välj ett gym där du kan få bra personlig hjälp att lägga upp ditt träningsprogram efter dina behov, önskemål och förutsättning. Och gå inte ut för hårt.

– Att följa ett program och ha en plan när du kommer till gymmet gör träningen mycket lättare. Ett fyra- eller åttaveckorsprogram är lagom att börja med. Lägg inte upp för stora mål från början! Det är bättre att träna två pass i veckan och öka efter hand. Och kom ihåg att inställningen är jätteviktig: Var nöjd med vad du hinner med, kredda dig själv efter varje pass!

Text: Tobias Christoffersson

Annons