Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 24 jun 2023

Så dukar du kreativt med gammalt och nytt

Vill du få nytt liv och en egen stil till middagsbordet? Prova att kombinera äldre glas och porslin med nya fräscha textilier i dukningen – och var inte rädd för att blanda udda tallrikar och mönster! Karolina Lind hos inredningsbutiken Landa delar med sig av tips och inspiration.

Att blanda gammalt och nytt i inredningen är ett utmärkt sätt att hitta din egen stil och skapa ett levande och trivsamt hem.

– Ett sätt att tänka som jag tycker är bra är att bygga upp sitt hem successivt: Tillför något då och då och låt det ta tid istället för att köra på ett koncept och en stil och smacka in allt på en gång. Det blir lätt lite platt och tråkigt då. Prova att blanda nya saker med gamla, som du kanske ärvt eller som du hittar på loppis och vintagebutiker. Kombinerar du själv blir det personligt och unikt för dig.

Det säger Karolina Lind, som driver inredningsbutiken Landa i gotländska Klintehamn, med tillhörande webbshop med ett brett utbud av gammalt och nytt inom inredning.

Äldre porslin, ny textil

Här ska vi titta lite närmare på hur du kan blanda gammalt och nytt på ett kreativt sätt i dukningen. Karolina har flera inspirerande tips.

– Kombinera äldre porslin, glas och bestick med nya bordstextilier som dukar, bordstabletter och servetter. Ett sätt är att ha en neutral duk som bas, till exempel en linneduk i beige eller en mild pastellkulör till porslin med livligare färger och mönster.

Karolina tipsar också om att duka med äldre ljusstakar i mässing med vackra stearinljus i olika färger eller med några lite lägre vaser med färska blommor.

Olika sätt att kombinera porslin

Visst är det vackert att ha en hel äldre servis där allt hör ihop, men det är långt ifrån ett måste – tvärtom.

– Jag tycker själv att det är minst lika vackert att kombinera olika mönster och sorter. Det finns ju så otroligt mycket fint gammalt porslin! Även jag som arbetar med det här ser hela tiden nya sorter och mönster, även från de mer kända som Gustavsberg eller Rörstrand, och då säljer vi i huvudsak porslin från 1940 och bakåt i tiden.

Karolina tipsar om några tumregler för porslinsblandning:

– Först: titta på bottenfärgen. Den är vanligen vit eller beige-gräddvit. Välj tallrikar med samma bottenfärg för en grundharmoni, och sedan kan du experimentera! Kombinera tallrikar med olika mönster med en gemensam färg, eller med liknande stil eller motiv i mönstringen – eller gå för krockar och kontraster! Att duka med udda tallrikar kan också bli en rolig snackis som bryter isen på en bjudning.

Text: Tobias Christoffersson

Annons