Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 17 nov 2023

Så blir totalrenoveringen problemfri

Dags att totalrenovera huset? Det kan bli en orolig och krånglig upplevelse om man själv ska hantera logistiken och dra i trådarna för när material, entreprenörer och tekniker ska vara på plats. Men en totalrenovering kan också flyta problemfritt om man följer de goda råden från Sulle Bazorkin på Instaplatt och William Nguesseu på Wica Bygg. Här bjuder de samarbetande proffsen på värdefulla råd.

Sulle, William och deras samarbetande partners har genomfört mängder av totalrenoveringar i Stockholmsområdet. Och att husägarna har känt trygghet under projekten har sin förklaring:

-Ja, instämmer William. Mitt första tips att välja en entreprenör som erbjuder alla de expertkompetenser som krävs för uppdraget. Det blir ju mycket mindre stress och oro för husägaren om vi ansvarar för samarbetande elektriker, rörmokare, arkitekter, golvläggare, gräv- och schaktpersonal, plattsättare, snickare, gjutare och målare.

-Nästa råd är att prata med hantverkarna innan du sticker i väg och köper material, som exempelvis färg, tapet, kakel och klinker. Vi som sätter plattor dagligen kan ge värdefulla råd om vilka märken, material, butiker eller kvaliteter man bör undvika. Vi vet vilka produkter som ofta är sneda, bräckliga eller skiftar för mycket i färg, säger Sulle.

Tidig skadebegränsning

Renoveringsbehov uppstår ibland på grund av vattenskador, och Sulle understryker då värdet med att ringa i ett tidigt skede:

-Ja, ju tidigare vi får komma och titta desto mer kan skadan begränsas, och kostnaden blir mindre. Då kanske du får råd till mer efterlängtade förnyelser i samband med renoveringen.

William har flera goda råd till den som ska begära in offerter från flera entreprenörer:

-Var noga med att beskriva uppdraget, förutsättningarna, dina krav och önskemål likadant för alla. Då blir det mycket lättare för dig att jämföra offerterna och hitta skillnader. Men jämför inte bara priserna, om resultatet har betydelse för dig. Fråga om de är med i branschorganisationerna, för om alla jobbar med sjysta avtal så kommer alla ta mer personligt ansvar. Och våga fråga om teknikerna har de behörigheter och licenser som jobbet kräver, så att jobbet blir utfört enligt alla gällande krav. Sånt kan bli avgörande för att garantier och hemförsäkringar ska gälla.

Ska förbli problemfritt i framtiden

Sulle på Instaplatt och William på Wica bygg nämner betydelsen av att husägaren får en kontaktperson, för projektet.

-Ja, begär tidigt att det ska finnas en projektledare som du kan framföra önskemål och frågor till. Då är det dennes ansvar att se till så att informationen når de olika hantverkare som sen ska utföra det, säger William.

-Var också öppen för att det dolda är lika viktigt. Det är såklart roligare att lägga pengar på det som syns. Men i längden är en väl fungerande dränering, ett bra avlopp eller ett noggrant tätskikt guld värt. Då blir den framtida användningen lika problemfri som renoveringen, avslutar Sulle.

Text: Tom Swales

Annons