Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 8 nov 2023

Så blir den goda koppen ännu godare

Att vi svenskar är ett kaffeälskande folk är ingen hemlighet. Men visste du att det är den där koppen bryggkaffe hemma som ligger oss allra varmast om hjärtat? Det finns det faktiskt statistik på. Anders Thorén på Löfbergs ger tips och inspiration till hur din goda kopp kaffe blir ännu godare.

Här kommer först lite rykande het kaffestatistisk, från en om inte nymalen så i alla fall färsk undersökning gjord av Kantar SIFO tidigare i år.  8 av 10 svenskar dricker kaffe, och vi dricker drygt tre koppar kaffe per person och dag. 7 av 10 svenskar dricker kaffe hemma och då i första hand bryggkaffe. Två av tre svarar att morgonens kopp kaffe är dagens viktigaste. Var tredje svensk förväntar sig också att bli bjuden på kaffe när hen är hemma hos någon annan.

– Undersökningen bekräftar vad vi kanske redan visste: att kaffet är väldigt viktigt för väldigt många, speciellt i hemmet, och att kaffet fyller en mycket viktig social funktion, säger Anders Thorén på Löfbergs i Karlstad, en av Sveriges största kaffetillverkare.

Fem tips för perfekt bryggkaffe

Du vet säkert vet precis hur du vill ha ditt kaffe, men har du koll på kaffexepertisens råd för optimal tillagning? Här är Anders Thoréns fem tips:

– Kaffe innehåller 900 aromer, det är dubbelt så många som rödvin. Men till skillnad från vin så är syre kaffets värsta fiende. Mitt första tips är därför: När du öppnar ett paket, häll inte över kaffet i en annan burk utan förvara det i paketet, tätt förslutet. Tips 2: Förvara kaffet mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Tips 3: Vårda din kaffebryggare. Håll den ren och avkalka regelbundet, gärna en gång i månaden. Tips 4: Se till att vattnet har rätt temperatur, 92-96 grader.

Anders femte tips rör rätt dosering. 1 mått per kopp är det som gäller, inte mer. Vilket motsvarar 6-8 gram kaffe per 1,5 deciliter vatten eller en rågad matsked. Varför är det så viktigt?

– Många tar ett extra mått eller två för att få ett kraftigare kaffe, men om du överdoserar blir kontakttiden mellan vatten och kaffe inte rätt och kaffet får inte helt rätt smak. Prova då hellre ett mer mörkrostat kaffe.

Prova nytt kaffe på nytt sätt

Varför inte utmana din invanda kaffekonsumtion en smula?

– Testa ett annat kaffe eller ett annat sätt att brygga. Prova att brygga två olika sorters kaffe vid samma tillfälle och ha en egen liten kaffeprovning. Skaffa en presskanna och brygg i den, fast med lite mer grovmalet kaffe. Eller prova att laga kokkaffe över öppen eld nästa gång du är ute i naturen, det är hur mysigt som helst!

Text: Tobias Christoffersson

Annons