Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 24 okt 2022

Rustika skärbräden trendar i svenska kök

Många svenskar har en stor kärlek för rejäla skärbräden och slaktarblock av trä. De används såklart till att stycka och skära på, men de är minst lika omtyckta att servera på och även skapa stämning med. Villanytt pratar med Emil Blomberg, ”skärbrädesmakare” på Blomberg Compagniet, om ideal, önskemål, träslag och egenskaper.

Om man ska dra en gräns mellan skärbräden och kraftigare slaktarblock, även kallade ”butcherblocks”, så hamnar skiljelinjen ungefär vid 30 millimeters tjocklek. Det ställs också stora krav på träkvalitet, hantverk och konstruktion för att de ska tåla att ständigt bli skurna, huggna, nedsmutsade, diskade och torkade.

-Ja, instämmer Emil, personligen jobbar jag alltid med svenska träslag när jag skapar mina bräden och block. Det uppskattar beställarna. I de flesta fall använder jag fina stycken av svensk björk, som jag stavlimmar. Genom att vända träådringen i motsatt riktning för varje stav, och limma dem samman under press, så blir konstruktionen enormt stark och formstabil. Mina leverantörer av trä vet också att jag vill ha det finaste virket.

Personlig prägel omtyckt

Många köksentusiaster önskar både personliga och vackra underlag för matlagningen. Emil visar hur man kan få sitt monogram inbränt, eller en önskad logotyp urfräst i relief, i de rustika skärbrädena. Eftersom allas kök, behov och arbetsrutiner är olika så väljer många att måttbeställa skärbräden.

-Visst. För grövre arbeten kan man ju behöva en rejäl tjocklek, med tyngd som ger stabilitet. Men för stora bräden att servera på, så är det skönare att hantera lättare och tunnare, tipsar Emil.

Den som beställer har ju också möjlighet att sätta mer individuell prägel på sitt bräde. Därför har skärbräden och slaktarblock även blivit alltmer populära som personliga gåvor och presenter.

Den personliga prägeln kan även finnas i hantverkarens stil. Villanytt noterar exempelvis att Blombergs bräden och block ofta har fasettslipade kanter i stället för rundade. Det ger ett elegant och välarbetat intryck, men också en skön känsla för handen.

Behandlas med egen vaxblandning

Brädenas tålighet påverkas mycket av en omsorgsfull skyddsbehandling. Den ger bland annat beständighet mot fukt, fett, torrsprickor, blod, matsyror, diskmedel, varmt och kallt vatten. Emil ger brädena en djupgående vaxning, vars mix av bivax och linolja blandas efter eget recept.

-Ja, det ger mig full kontroll över råvarorna, som kommer från svenska odlingar, och blandningen passar perfekt till mina material. En viktig del av den genuina känslan för brädet ligger i vetskapen om att det är hållbart och miljövänligt skapat.

Vaxblandningen tappas upp på verkstadens glasburkar. Inga engångsförpackningar av plast alltså, i Blombergs snickeriverkstad som domineras av maskiner från sent femtiotal och en doft av björk.

Text: Tom Swales

Annons