Kvalitetsprodukter Kvalitetsprodukter
Fri frakt Fri frakt
Snabba leveranser Snabba leveranser
Kultur 24 jul 2020

Runda lekfulla former

Hon hittade keramiken av en slump. Det var en väninna som tog henne med på en kurs för närmare 40 år sedan. Anette Widman Knutsson hittade rätt med en gång och skapar sedan dess charmiga figurer och annan keramik i stengods både genom traditionell bränning och med den japanska bränningsmetoden raku.

Ute på ”vischan” i Börringe, mittemellan Malmö och Ystad, ligger gården där Anette Widman Knutsson håller till. Hon har egen ateljé och butik och gör både skulpturer och brukskeramik.

Sedan femton år tillbaka håller hon också kurser i keramik hos samma studieförbund där hon en gång fann kärleken till leran och möjligheterna att få skapa fritt.

Jag blev hypnotiserad, säger hon, kunde helt enkelt inte sluta när jag väl hade hittat keramiken. Det är så roligt. Med rakubränningen vet jag aldrig riktigt hur slutresultatet kommer att bli, så det fortsätter vara spännande.

Naturen är inspirationskällan

Raku, som på japanska betyder lycka, är en speciell variant av bränning där föremålen får svalna i sågspån, som sotar fram mönster i den krackelerade glasyren. Anettes skulpturer blir gärna lite runda och lekfulla. Många gånger blir det fåglar men hon skapar även andra djur och inspireras mycket av naturen omkring sig.

Jag älskar landet och lugnet, säger hon, här kan jag skapa det jag själv vill.

Anette får intryck av det som finns omkring henne och en form, en linje eller en detalj i vardagen kan sätta igång skapandeprocessen. Hennes unika skulpturer och brukskeramik bearbetas fram och många gånger blir det något helt annat än vad som var tänkt från början.

Text: Sabine von Borgstede

 

Anette Widman Knutssons keramik hittar du på:

Facebook: Anette Widman Knutsson Keramiker

Du kan höra av dig till henne för att besöka utställningen på gården i Börringe, mellan Malmö och Ystad, se Facebook för kontaktuppgifter.

Du hittar även Anette Widman Knutsson på www.ksvkonst.se, Konstnärsgruppen Sydväst.

Annons