Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Okategoriserade 22 okt 2023

Rum för hållbar design och förädling

Allt måste inte rivas, utan hitta i stället detaljer att förädla i din bostad. Det tipset vill arkitekten Jenny Eringstam ge till Villanytts läsare och till den som funderar på att renovera sin bostad.

Att ta vara på det som är byggt och som redan finns. Att inte riva utan att förädla det man har. Då pratar vi återbruk! Det är enkelt och kan göra vem som helst positivt överraskad, menar Jenny Eringstam på STAM Arkitekter i Göteborg.

– Framhäv husets rumsliga kvaliteter och detaljer! Som arkitekter besitter vi förmågan att se potential i det mesta och vi har kunskap i att skapa något vackert och funktionellt som också är hållbart över tid!

Förändra det arkitektoniska

Förädla kan man exempelvis göra genom att bygga till och därmed skapa mer utrymme, en tillbyggnad kan också utveckla den arkitektoniska karaktären på huset på ett positivt sätt.

Att i ett kök behålla befintliga skåpsstommar men uppdatera det mer visuella i form av luckor och detaljer kan vara ett ekonomiskt och hållbart alternativ.

– Vi söker alltid efter små och enkla medel, i stället för stora och påkostade lösningar. En fasadpanel av trä i olika tjocklekar och olika bredder, kan exempelvis genererar en spännande fasad med ett intressant skuggspel. Förädla handlar också om att inte bygga in sig i ett hörn. Att se till att de förändringar eller tillbyggnader man gör kan fortsätta förädlas och växa vidare även i framtiden. Det gäller att tänka ett steg längre.

Detaljer spännande utgångspunkt

Så passar alla bostäder och objekt för förädling?

– Ja, men vissa objekt är kanske mer självklara hur man ska gå till väga än andra. Ju äldre hus desto fler fina detaljer att arbeta med. Medan modernare hus är mer avskalade och har därmed andra förutsättningar. Att platsbygga möbler kan vara ett alternativ för att skapa väl anpassad inredning till platsen och de som bor där. Det genererar också ett personligt intryck, tycker Jenny.

Hållbar design och lek med detaljer

Jenny föredrar att jobba med jordnära material som trä, sten, plåt och betong, helt enkelt material som håller över tid.

– Jag försöker se till att inte följa modet för starkt. Hellre låta bostaden vara neutral och ha en naturlig bas och gå in punktvis och göra mer extrema eller trendmässiga detaljval. Du behöver därmed inte byta ut hela köket för att skapa en förändring, utan välj i stället ut ett par iögonfallande inredningsföremål att variera.

Återbruka material

Vad allt fler efterfrågar idag är hållbart och underhållsfritt. Och smarta lösningar på en allt mindre bostadsyta. Vi vill ha mer tid för annat, än att underhålla vårt hem.

– När vi jobbar med udda projekt som till exempel på Liseberg är vi gärna ”ute i ladorna” för att hitta detaljer vi kan använda och återbruka. En dröm är att få bygga om en gammal lagerlokal till lägenheter. Eller en äldre industrifastighet i tegel. Tänk att låta en gammal kedja få hänga kvar som en spännande och vacker detalj, avslutar Jenny Eringstam.

Text: Eva Rydinger

Annons