Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation | Kök 29 jan 2022

Roligare planera kök och bad med virtuella verktyg

Den som planerar nytt kök eller badrum vet hur svårt det kan vara att välja kranar, blandare, handfat, duschar och handdukskrokar. Det är inte lätt att föreställa sig hur vvs-armaturernas olika färger, former och material passar det valda kaklet eller badkaret. Därför har det svenska varumärket Primy, från Scandtap, nu lanserat virtuella funktioner som gör att du kan se vald blandare i ditt kök, på din skärm.

Villanytt testar att besöka scandtap.com med mobilen, välja en elegant kökskran i rostfritt stål, klicka på ”AR” (augmented reality) och rikta kameran mot köksbänken i fikarummet. På skärmen ser vi då den valda blandaren, i live-bilden av köket. Med enkla fingergrepp kan man justera storleken och riktningen. Anni Nilsson, som arbetat med lanseringen av funktionerna, berättar mer:

-Vi vill skapa en upplevelse för den som inreder med exempelvis blandare, duschar och handfat. Men även ge mer trygghet i valet av vad som passar stilmässigt till kaklet, köksbänken och den egna smaken. Det handlar ju sällan om bara en enstaka blandare utan oftast om flera produkter i en designserie, för hela köket eller badrummet.

Även om man inte står inför en bad- eller köksmiljö, så kan alla armaturer vridas i en 3D-funktion, för att granskas från alla riktningar.

Både lekfullhet och mod

Med bättre visualisering vill Anni och kollegorna även uppmuntra till att våga göra mer personliga val.

-Ja, i synnerhet färgvalen, eftersom våra produkter sticker ut där. Det går att välja bland eleganta metallfärger som sand, amber eller shadow. Eller ultramatta färger som rust, scrap och coal. De färgar vi med djupgående PVD-teknik, via förångning och jonisering, som ger en extremt stark och tålig yta – men framför allt vackra nyanser, säger Anni.

Villanytt upplever även att AR-funktionen hjälper i valet av form. Det kommer särskilt glädja älskare av skandinavisk design, eftersom just minimalism och även rostfritt präglar hela Primys designserie.

Krävs ingen app

Den virtuella visualiseringen kräver ingen nedladdning av någon app, utan fungerar direkt online från hemsidan, för att alla som står hos landets alla återförsäljare ska kunna använda den direkt.

– Ute i varuhusen, bad- och köksbutikerna kan kunderna då rikta mobilen eller paddan mot ett utställningskök och testa vilken blandare som passar bäst, avslutar Anni.

Text: Tom Swales

Annons