Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 16 aug 2022

Rogivande akvareller av uppiggande kaffe

Brun färg sägs utstråla lugn, trygghet och stabilitet och det beror troligen på att bruna toner påminner oss om jord och naturmark. Just detta lugn märks tydligt i de akvareller, med exotiska djur, som Jesper Kramar Wänberg målar. Att de rogivande bilderna är målade med uppiggande kaffe är en spännande paradox.

Jesper Kramar Wänbergs apor, bufflar, sköldpaddor och elefanter ger rummet en stillhet. Kaffe-akvarellernas varma nyanser utstrålar en känsla av den afrikanska savannens hetta.

-Det började med att min fru klagade på att jag ofta spillde kaffe. Men jag såg samtidigt något intressant i fläckarnas toner. Särskilt hur väl de fäster mot absorberande underlag, och hur de kan skifta från mörkaste svartbrunt till ljusaste beige. Men, för att använda de fina nyanserna som kaffe kan ge, krävs mycket noggrann kontroll över vattenspädningen och färgmängden på akvarellpappret, berättar Jesper.

Villanytt noterar att färgerna även utstrålar något klassiskt och genuint. Kanske för att färgtonerna påminner om nyanserna i gamla och patinerade teckningar, av exempelvis Johan Tobias Sergel och Leonardo Da Vinci. Att Jesper använder den känslan för att avbilda djur, ger hans bilder en tidlös stämning.

Energiska akrylmålningar parallellt

När man betraktar Jespers akrylmåleri, som lever parallellt med kaffe-akvarellerna, så upplever man nästan att det är två olika konstnärer. Han beskriver skillnaden:

-Ja, med akrylen målar jag färgrikare, större format och en annat typ av motiv. Motiven på dukarna är mer lekfulla, energiska, kittlande, moderna och har mer likheter med popkonst. Dessutom har de oftare ett abstraktare uttryck, än i de figurativa akvarellerna.

En utmaning är att inse när ett verk är färdigt och komplett. Jesper låter gärna bilderna hänga på väggen i flera veckor, för att övertyga honom om de är klara eller behöver kompletteras.

-Ibland är det inte bilden som avgör. Nya upplevelser, nytt väder och nya sinnesstämningar kan få mig att måla vidare på en tavla.

Tankar på tryck för bredare publik

Jesper har hittills endast erbjudit originalmålningar, men inför höstens utställning på Luftkastellet i Malmö, funderar han på att även erbjuda grafiska upplagor av akvarellerna.

-Ja, på så sätt får fler människor möjlighet att inreda sitt hem med de bilder som de tycker om, till ett överkomligare pris. Inte bara för fysiska utställningsbesökare, utan även följare och inredningsintresserade på Facebook, Instagram och min hemsida.

 

Text: Tom Swales

Annons