Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 16 dec 2021

Rodin vet att skräddarsy konst

Med bakgrund i mode förstår konstnären Marielle Rodin att massproducerat eller helt av henne själv utformat inte passar alla. I stället erbjuder hon verk mer efter kundernas önskemål, för att kunna etablera sig på en tuff och föränderlig konstmarknad.

Vilka känslor ska ett konstverk ge? Behövs en särskild färgton på en vägg? Måste tavlan ha vissa mått för att passa in i en bestämd miljö? Missade du att köpa ett verk med särskild framtoning och vill ha en ny, liknande? Sådana frågor, oortodoxa men mycket konstruktiva i konstsammanhang, ställer Marielle Rodin, konstnär. Ett steg till en större tavla är att hon målar mindre dukar för att få fram rätt ton tillsammans med uppdragsgivaren som sedan bestämmer hur mycket hen vill medverka.

Stämningsfullt och abstrakt

Tavlorna är dekorativa och stämningsfulla och finns dessutom i en mängd olika färgställningar. Motiven är abstrakta. Så arbetar Rodin med syftet att etablera sig som målande konstnär.

– Konsten är mitt sätt att uttrycka mig på. Längs vägen hoppas jag kunna inspirera andra, berättar Marielle Rodin som växte upp i Lysekil och som nu är verksam i Göteborg. Vägen mellan västkustmetropolerna gick via en utbildning i mode i Borås och arbete med kläddesign. Men intryck från naturen och viljan att uttrycka sig i konst fanns ständigt inom henne.

Lekfullheten väcktes till liv

När hon sedan inte längre i modearbetet fick utlopp för sin kreativitet återstod bara ett alternativ: Att säga adjö till den världen. Marielle kände att det var läge att satsa på sitt fria konstnärskap fullt ut.

– Perfektionisten i mig fick äntligen vila och lekfullheten fick liv, säger Marielle som har målat i akryl sedan 2017. Hon har ställt ut i Västsverige, senast i november i uppväxtstaden Lysekil, på konsthallen. Det dagliga skyltfönstret har hon däremot på sociala medier under namnet mariellerodinart, och hemsidan med hennes namn.

Dikt bifogas

Som så många andra konstnärer har hon tagit en helt annan sorts arbete, för försörjningen. Ateljé finns, ett rivningskontrakt på en lägenhet. Hon betonar att konstnärstillvaron kräver envetet arbete:

– Det handlar om att vara uthållig och bygga sitt varumärke, förklarar Marielle. Så gör hon med alla möjliga medel, i vilka även egen poesi ingår. Den konstformen syns när Rodin avslutar stora tavlor. Vid leveransen bifogar hon nämligen också alltid en egen dikt.

Text: Nils Lindberg

Annons