Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Robotgräsklippare bäst i test 2023

Idag får ni ta del av vårt senaste uppdrag som var att utse årets Robotgräsklippare bäst i test. Robotgräsklipparen har blivit en allt vanligare syn i framförallt villaträdgårdar, där den ersatt den manuella, mer traditionella gräsklipparen. Även åkgräsklippare och traktorer ersätts allt oftare av robotar som ofta är både tystare och mer oberoende vad gäller drift.

Kanske är det inte så konstigt att det säljs fler robotgräsklippare än någonsin då hela samhället går mot en snabb och oundviklig effektivisering – där tid för egna och familjens aktiviteter tar allt mer tid framför hushålls- och trädgårdsarbete.

Dagens moderna robotgräsklippare är dessutom väldigt sofistikerade, med exempelvis självdockning, justerbart arbetsschema, uppkoppling till mobilen och så vidare.

Så här fungerar en robotgräsklippare

Med en robotgräsklippare i trädgården slipper du klippa gräset manuellt. Men det är väldigt viktigt att köpa en modell som passar den tomt/gräsmatta den ska klippa om det ska fungera bra och bli ordentligt gjort.

Robotgräsklipparen fungerar genom att den navigerar runt gräsmattan, mer eller mindre slumpmässigt, och klipper gräset enligt angivet klippschema. Det går alltså att ställa in hur ofta roboten ska klippa och var den ska klippa någonstans.

Under klipparen finns en klippmotor som är utrustad med roterande knivar som i hög hastighet skär av gräset. Knivarna kan vara av modellen pivotknivar (som tåliga rakblad som roterar) alternativt en fast kniv. De förstnämnda sitter fast i en skruv och roterar runt skruven, vilket gör att knivarna ger med sig när de stöter på hårt motstånd, exempelvis en leksak, en gren eller en större sten. Fasta knivar liknar de knivar som sitter på en traditionell (manuell) gräsklippare.

Robotgräsklipparen styrs automatiskt med hjälp av en inbyggd dator och övrig hårdvara, såsom en GPS och en begränsningsslinga. Tack vare dessa hjälpmedel kan robotgräsklipparen navigera runt gräsmattan utan att klippa sönder blommor, buskar, hundleksaker och liknande.

Många uppskattar att det inte blir några synliga klipprester efter en robotgräsklippare, eftersom den endast lämnar småbitar av gräs som snabbt försvinner tillbaka ner i gräsmattan igen. Dessutom är det så att robotgräsklipparen ”kör” tillbaka längs begränsningsslingan (kabeln) och laddar batteriet i laddstationen när den känner att batteriet börjar ta slut.

Förberedelser inför köpet av robotgräsklippare

Är det så att du står inför ett köp av en robotgräsklippare finns det ett par saker du behöver tänka på och göra. Bland annat behöver du ta reda på vilken robotmodell som passar bäst för tomten där den ska gå, och dessutom behöver du införskaffa en begränsningsslinga (kan även kallas avgränsningskabel) som ska grävas ner i marken.

Kabeln ska gå mellan pluspolen på laddningsstationen, runt hela den gräsyta du önskar få klippt och sluta vid minuspolen på laddningsstationen. Den ska alltså börja och sluta vid samma laddningsstationen, men vid olika pooler. På så vid skapas en sluten elektrisk krets med en kabel som bildar en slags inhägnad runt gräsmattan.

 

Kabeln ska grävas ner mellan 1-3 centimeter under märken, alternativt läggas mot marken och fästas med plastmärlor för att hålla den på plats. När gräset har vuxit en bit kommer kabeln inte att synas längre. Om det finns rabatter, buskage och träd på gräsmattan som du är rädd om drar du helt enkelt begränsningsslingan runt dessa enligt anvisning.

Att tänka på inför köpet av robotgräsklippare

 • Sondera terrängen

Med det menar vi inte bara den egna tomten utan också olika modeller av robotgräsklippare

 • Kolla olika underlag

Gå över tomten och titta noga efter vilka underlag som finns, titta gärna också efter ojämnheter och eventuella gropar.

 • Ha väder och vind i åtanke

Om det exempelvis regnar ofta där du bor kan det påverka valet av robotmodell eftersom vissa modeller har en benägenhet att slira och ibland köra fast lättare än andra (särskilt om du har en slänt).

 • Mät ut var kabeln ska dras

Vid installation ska du ju gräva ner kabeln en bit i marken och det kan vara bra att förbereda det.

 • Boka installation i samband med köpet

Detta gör du om du inte vill eller kan gräva själv, då kan du få hjälp av en installatör.

 • Anpassa modellen

Var noga med att köpa en robotgräsklippare som passar din tomt och storleken på din gräsmatta, titta också på valbara tillbehör så att du redan innan du behöver dem vet om de finns eller inte. Varför inte välja en Robotgräsklippare som vunnit vår egna Robotgräsklippare bäst i test dessutom.

Robotgräsklippare är komplexa små rackare

Robotgräsklipparen bör ha en mjukvara som samverkar väl med den fysiska konstruktionen för att roboten ska kunna fungera optimalt. Innanför klipparens chassi sitter en enkel dator som förser roboten med artificiell intelligens. Med detta menas att roboten är utrustad med en form av problemlösningsförmåga som hjälper den att autonomt navigera i din trädgård.

Företag som har ägnat lång tid åt att designa, utveckla och bygga robotgräsklippare har ofta  smartare robotar än de som är nya i branschen. Det är för att det är en invecklad och komplex process att få en robotgräsklippare att lösa problem såsom navigering och ett förprogrammerat klippschema. Det kräver intelligenta små rackare!

En välprogrammerad robotgräsklippare löser en problemsituation, exempelvis ett hinder på vägen, genom att göra en U-rörelse för att sedan ta sig tillbaka mot begränsningsslingan. Är det högt gräs kan en välutvecklad robot utföra en spiralrörelse och på så vis ta sig igenom gräset, och är det nedförsbacke bromsar en smart robot och går långsammare fram.

Om Robomow robotgräsklippare

Det finns många bra tillverkare av robotgräsklippare, men det finns också de som inte lyckats så väl med sina modeller. Vi har undersökt marknaden ganska noga och hittat ett märke som vi gillar lite extra, därav gjorde vårt egna Robotgräsklippare bäst i test 2022.

Företaget heter Robomow och deras robotgräsklippare är både starka och snabba, men de är också lätta att förstå sig på och att använda. Vilket är nog så viktigt när du väl står där med instruktionsboken i handen och ska starta klipparen för första gången.

Vi valde att ta en närmare titt på Robomows olika robotmodeller och tillbehör. Självklart har vi dessutom testat några stycken för att bilda oss en uppfattning om hur de är i realiteten. Resultatet blev tre finalister som fick tävla i vårt eget ”Robotgräsklippare bäst-i-test”. De är alla användar- och trädgårdsvänliga och kanske bäst av allt – de är familjevänliga.

Robomow Friendly Home

Robomow Friendly Home är en produktserie framtagen för att passa den moderna familjen vars livsstil kretsar kring aktiviteter, barn och socialt umgänge. Robomows robotgräsklippare garanterar den som vill ett bekvämt vardagsliv när det inte finns så mycket tid över för vare sig trädgård eller gräsmatta.

En robotklippare bör vara lätt att förstå och använda, vilket kan innebära att den är utrustad med en tydlig display eller kopplad till en app som är smidig och snabb att använda. Du ska helst förstå hur du ställer in ett arbetsschema och ett arbetsområde redan första gången efter att ha tittat på displayen eller i appen (mer om Robomow App 2.0 sist i denna artikel).

De två finalisterna i vårt eget Robotgräsklippare bäst i test

De Robomow-modeller som vi har tittat på lite extra i vårt ”Robotgräsklippare bäst-i-test” är  RS 635 Pro S och Robomow RS625 pro.

En av våra finalister är utrustad med funktionen RoboConnect+ (hitta min gräsklippare) vilket gör det enkelt att hitta klipparen om den skulle bli stulen, eller om den skulle råka fastna i något buskage eller förirra sig till grannens tomt. Med RoboConnect+ kan du styra och kontrollera din robotklippare via din smartphone, Robomow-appen eller genom röststyrning.

Utöver detta har vi utgått från bland annat batteritid, klippbredd, snabbhet, knivarnas effektivitet samt till viss del storlek, vikt och design när vi har genomfört våra tester. Detta resulterade i en förstaplats, en andraplats för våra finalister.

 

Vinnare Robotgräsklippare bästa i test 2022

Plats nummer 1: RS 635 Pro S

 Vårt omdöme: 3/3

Egenskaper

När det gäller storskaliga gräsmattor på 0-5000 m2 är Robomow RS635 den perfekta modellen för din trädgård. Stoltserande med överlägsna funktioner och specifikationer utöver det vanliga innebär det att den kraftfulla maskinen är fullt utrustad med allt som krävs för att skapa och underhålla en prickfri gräsmatta.

 • Max storlek gräsmatta 5000 m²
 • Klippbredd 56 cm
 • Robomow App 2.0 Ja

 

Plats nummer 2: Robomow RS625 pro.

 Vårt omdöme: 2,5/3

Egenskaper

Robomow RS625 är en klippare, som är robust och snabb nog att hantera även de mest komplexa stora gräsmattor, och levereras komplett med hela bredden av inbyggda förstklassiga funktioner och specifikationer.

 • Max storlek gräsmatta 4000 m²
 • Klippbredd 56 cm
 • Robomow App 2.0 Ja

 

Robomow App 2.0

En app utvecklad med den senaste tekniken och högsta tänkbara prestanda. Går att ladda ner på App Store och Google Play och är därmed kompatibel både med iOS och Android.

Med en enda knapptryckning kan du få fram alla menyval och enkelt välja om du vill sätta igång din robotgräsklippare, kalla tillbaka den till laddstationen eller ändra klippschemat.

Som tillval går det att välja en säkerhetsvarning som påminner ägaren att kontrollera så att gräsmattan är fri från djur, människor, leksaker och liknande. Varningen kommer 5 minuter före starttid.

 

Läs senaste om – spabad tips och råd inför köp.

Annons